НЧ "Васил Левски 1927г" кв. Сушица, община Карлово

„Заговезни“, кв. Сушица, Карлово

2021Неопределена през
Март
Площад, кв. Сушица, Карлово (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН
„Заговезни“ е празник на кв. Сушица, с главни участници – „старците“. 

Кукерите на Сушица, наричани старци съществуват от незапомнени времена. Старчовските игри са предвестници на пролетта, знак на подготовка за усилена земеделска работа. „Старци –дрън, дикел –вън”,    гласи поговорката, свързана с този древен обичай.

Съществуват две групи кукери: белогащи и баджаци. Баджаците са облечени с черни сукмани и панталони, направени от козината на коза. На кръста препасват пояс с прикачени на него пет големи медни хлопки. Те са олицетворение на злите сили в природата.

Белогащите са облечени изцяло в бели дрехи.На кръста препасват пояс с прикачени на него бронзови звънци, между които висят разноцветни прашки, завършващи с пискюли. Преобладаващите цветове на пискюлите са: бял, жълт, червен, син и зелен.Червеният цвят е символ на плодородието в природата, жълтият – символ на житото /хляба/, синият цвят символизира спокойствието,зеленият е символ на гората и полето,белият – символ на невинността и чистотата. Белогащите са символ на добротата и радостта.
Кукерите играят в две редици, стъпват в ритъм и по време на играта образуват различни фигури.
Наред с кукерите се представя и групата на Боримечката с черешовото топче и Райна княгиня, представящи паметни моменти от Априлското въстание и борбата на българския народ за свобода. Гърменето на топчето дава знак за кукерската игра и възвестява началото на пролетта и събуждащата се природа.

Освен Кукерите на кв. Сушица, участие в празника взимат различни кукерски състави от цяла България.

Подобни събития
Разгледайте