Септември
30 петък

"Зелени дни" 2016

пт, Септември 30, 2016 - нд, Октомври 02, 2016
Пространството между Народния театър и площад "Александър Батенберг", в района на бившия Мавзолей

Описание

Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) е сдружение в обществена полза за развитие на устойчив и отговорен туризъм. Тя е и организатор на тазгодишното седмо издание на ежегодния фестивал-изложение „Зелени дни“,който ще се проведе между 30 септември и 2 октомври 2016г. в пространството между Народния театър и площад „Александър Батенберг“, в района на бившия Мавзолей в София.

Темите,които ще бъдат разгледани по време на „Зелени дни“ ще са тези за възможностите за развитие на българското село, устойчивата градска среда на София, както и природните паркове и защитени зони „Натура 2000“. Целият ден на 1 октомври ще е посветен на планината и малките производители, обединени в проект „За Балкана и хората“. Над 30 изложители ще представят натурални храни, напитки и козметика, интересни дестинации за пътуване в България, зелени къщи, магазини за планинска екипировка и къмпинг, а редица организации ще представят своите каузи и зелени идеи.

В рамките на фестивала ще има възможност за участие в многобройни интересни работилници – за компостиране (процес на естествено разграждане на отпадъците), разделно събиране, отговорно ползване на продукти. Ще бъдат представени и инициативата „Умна раница“ – идеи за по-малко боклук в планината, както и прожекцията на филма „Глобалната ферма“, посветен на малките производители на селскостопанска продукция. „Хранкооп“ – фермерски пазари ще участват с мини програма от образователни активности и традиционно с най-доброто от своята продукция.

Освен във фестивалното пространство, ще се проведат и събития на локации като „Дом на киното“, „Клуб на пътешественика“ и др. Основна тема ще са проблемите, с които се сблъскват велосипедистите в столицата и извън нея. Дискусия за градското земеделие ще засегне проблема с градското замърсяване и как да отглеждаме сами чисти и натурални продукти в големия град.

Най-малките посетители на фестивала ще могат да участват в състезания по колоездене, катерене, йога и др. Някои от събитията ще акцентират върху бягането и колоезденето като екологични спортове и здравословни начини за придвижване в София и в планините.

Пълна програма на „Зелени дни“ 2016 ще бъде изнесена скоро.

zelenidni2013

zeleni_dni_-_glavnazx450gy250_2297127

index

img_3980-940x603

 

Още събития

Може би ще посетите