Май
04 събота

Празник на златоградското чеверме и надсвирване

сб, Май 04, 2019 - сб, Май 04, 2019
Златоград, Златоград

Описание

Златоград е място на кръстопът, където се събират традициите, историята и песента. На 4 май в Златоград се провежда Празник на златоградското чеверме. Изпълнен с емоции, усмивки, добро настроение и доза вълшебство, градът на Делю, се превръща в сцена на българския фолклор, а високите борове на Родопа планина се огласиха от звуците на въздействащите гайди и аромат на вкусно чеверме.
Този празник се организира за да се популяризират кулинарните особености на традиционната златоградска кухня и най-вече да се покаже майсторлъка на вкусното чеверме. Тайната за неговата направа могат да разкрият единствено златоградските майстори, като едни от основните неща, които споделиха е желанието и емоцията, с които се върти на жарта. Местните жители и гостите на града наблюдават целия процес на печеното чеверме и магията се случваше пред очите им. Интерес предизвика и декора, който пресъздава автентична родопска атмосфера със съдове и предмети, които са съхранили в себе си следите на някогашните обитатели по нашите земи, а красивите златоградски моми, облечени с традиционни за региона носии, допълваха картината и през целия ден радваха присъстващите със слънчевите си усмивки. Акцент в празника е атрактивно подредената маса с апетитни златоградски ястия, направени от местните ресторантьори. С гордост и вълнение домакините приканват присъстващите и най- вече тези от тях, които не са опитвали местната кухня да дегустират вкусовите качества на приготвените гозби. Тайната на златоградските ястия, е че те се приготвят с много любов, под съпровода на уникалната родопска песен и че за хубавата златоградска храна са необходими само две неща: приятна обстановка и руйно вино, а за най-издръжливите може и люта ракия.
За доброто настроение се грижат местни и гостуващи фолклорни състави, огласящи площада с народни песни, на фона на които се извиваха кръшни народни хора.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София