Септември
15 четвъртък

„Карикатурен десант” в музея Дом на хумора и сатирата

чт, Септември 15, 2016 - ср, Ноември 30, 2016
гр.Габрово

Описание

„Карикатурен десант” в музея Дом на хумора и сатирата в гр.Габрово, ще предложи и тази година вълнуваща среща с българското и чуждо хумористично изкуство от 15 септември до 30 ноември. Две от залите на „веселата къща” вече са пълни с стотици карикатури, шаржове и стирични рисунки, на поканени да гостуват с подбрани колекции. Четири големи изложби с над 300 карикатури на 140 автора от десетки държави ще пленят музейната територия.
„ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН”/ живопис – творби от художествения фонд „Хумор н а народите”. От 15 септември – 30 ноември 2016, Зала 3. Изложбата представя подбрана колекция от 44 живописни платна на 27 автори от 10 държави, които са част от основния художествен фонд на Дома на хумора и сатирата. Това, което най-общо ги обединява, е темата за радостта от живота.
Показаните творби разгръщат широка панорама на живота в разнообразните му проявления. Периодът, през който са създадени живописните платна обхваща края на 70-те години на миналия век до наши дни. На лице е многообразие от авторски гледни точки по темата, стилове, форми и цветни палитри. Погледнат през голямата призма на времето и пространството животът наистина е прекрасен. Колкото по-рано човек успее да проумее тази мъдрост, толкова по-дълготрайно ще е усещането му за щастие.
„УСМИВКАТА НА ГАГАРИН”/ карикатура – гостуваща изложба. От 6 октомври – 10 декември 2016, Зала 5.Включва се Международният конкурс за иронична графика, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва, Русия. Произведенията са 64 на 61 автори от 20 страни. Отличените творби вече са гостувала в Украйна, Армения и Германия. В това предизвикателство се включват утвърдени карикатуристи като Алексей Кустовски, Андрей Рижов, Паоло Далпонте, Камил Явуз, Валериу Курту, Михаил Златковски, Сергей Тюнин, техни колеги от Аржентина, Куба, Малайзия и Тайланд, както и българските художници Ивайло Цветков, Йовчо Савов, Румен Драгостинов, Трайко Попов и Валентин Георгиев. „Усмивката на Гагарин“ ще открият лично Андрей Рижов, Александър Клишченко и Станислав Ашмарин.

„МАСЛИНАТА „/карикатура – гостуваща изложба. От 6 октомври до10 декември 2016, Зала 5. Международният конкурс за карикатура, който се провежда в град Кирения, Кипър, е вторият салон, поканен да покаже своя подбрана колекция в рамките на десанта. Конкурсът има постоянна тема – „Маслината“ – и започва като национален през 2007г. Обектът, който вдъхновява и стимулира въображението на карикатуристите е древното маслиново дърво и неговите плодове. Изложбата представя копия на наградени творби от различни издания на конкурса – 63 рисунки на 59 карикатуристи от 24 страни, а сред показаните автори се нареждат имена, добре познати на габровската публика.

„НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА КАРИКАТУРАТА-2016”/карикатура –гостуваща изложба. От 6 октомври до 10 декември 2016, Зала 5. По традиция се включва подбрана колекция от Националната изложба на карикатурата, която се организира ежегодно от СБХ и открива на 1 април в София. В тазгодишната изложба участват общо 38 български художници, но в „Дома на хумора и сатирата” ще се представят 19 от тях със 156 оригинални карикатури – политическа сатира и шаржове на лесно разпознаваеми личности; съвременната заплаха от тероризма; бежанската криза; опазването на околната среда и проблемите на българското образование; новите зависимости от съвременните технологии; отношението на българите към културното.
„ИГРА НА АБСУРД”/ Карикатура, илюстрация, сатирична рисунка – самостоятелна изложба на Майя Чолакова, от 6 октомври – 10 декември 2016 Зала 6. Тя е четиринадесетият поред носител на Специалната награда на „Дома на хумора и сатирата”, която се връчва на ежегодната Национална изложба на карикатурата в София от 2003 г. насам. Част от наградата е покана за самостоятелна изложба в есеннния салон на Музея. Настоящата изложба включва 46 скорошни илюстрастрации, сатирични рисунки и карикатури. Майя Чолакова никога не престава да търси красотата, дори и зад кривата гримаса на абсурда.

„КУЧЕТА, КОТКИ, ГЛАРУСИ И РИБИ”/живопис – самостоятелна изложба на Николай Добрев- 9 септември – 31 октомври 2016, Зала 7. Това е първата самостоятелна изложба на живописеца. Колекцията му ще представи 34 платна, разкриващи една интимна вселена от морски сюжети – рибарски лодки, бели плажове, малки крайбрежни градчета и морска шир. Има над 20 самостоятелни изложби в редица градове в България, а негови творби се съхраняват в Националната художествена галерия в София, в художествени галерии из страната, както и в частни колекции в Италия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Русия, Чехия, Канада, САЩ, Япония и други.
Изложбата е своеобразно идилично сбогуване с лятото. И така – до следващото лято!
За повече информация: http://www.humorhouse.bg/bg/exhibitions/temporary.html

2-maya-cholakova

4-%d1%86%d0%be%d1%87%d0%be-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-217x300

port

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати