Февруари
15 петък

Кинофестивал „(не)Възможното образование"

пт, Февруари 15, 2019 - нд, Февруари 24, 2019
Федерация на научно-техническите съюзи (до НАТФИЗ“, София

Описание

Кинофестивалът (не)Възможното образование е реализация на желанието да се покаже на колкото е възможно повече хора в България с разнообразните начини, по които образованието може и реално се осъществява по света. Не е нужно да се търси универсален модел, защото красотата и креативността на човечеството се създават именно от различията. Изборът на името надежда сочи, че този вид образование, който в България все още е масово невъзможен, лесно може да стане реален. Достатъчно е да се откажем от едно НЕ и да кажем ДА на реализацията и благополучието на децата ни.

Програма на Кинофестивала:

ЗАЩО ТЕЗИ ДЕЦА ОБИЧАТ УЧИЛИЩЕ? 57 мин.
Why do these kids love school?, 1990 г., САЩ
дискусия след филма, 60 мин.

16.02.2018 г., петък 18:30 ч. – 21:00 ч.
Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, Червена зала, ет. 1

Заснет преди цели 27 години и носител на филмови награди, филмът представя осем необикновени училища, които благодарение на алтернативните методи на обучение постигат отлични резултати. Режисьорът Дороти Фадиман ни запознава с техните характерни отличителни черти и ни кани да изследваме какви са причините едно училище да бъде успешно. Накратко, фокусът е върху учениците и техните потребности, а творческото мислене, взаимоотношенията и непосредственият опит имат предимство пред механичното възпроизвеждане на факти и оценките от тестове. Децата в тези училища израстват като уверени и компетентни възрастни, подготвени да си взаимодействат в реалния живот от една грижовна и подкрепяща среда, в изграждането на която участва цялата общност – учители, ученици, директори и родители. Възможно ли е да използваме този дългогодишен опит и при нас?

ВАЛФДОРФ НА 100, 18 мин.
Waldorf 100, 2017 г., Германия
дискусия след филма, 40 мин.
работилница за учители с ЧСУ „Проф. Николай Райнов“, предварителна регистрация на odo.bg, 90 мин.,

17.02.2018 г., събота
11:00 ч. – 14:00 ч.
Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова”, ет. 2

Валдорфската педагогика е творение на създателя на антропософията Рудолф Щайнер. По света има над 1 100 училища Валдорф. Филмът е посветен на 100-годишнината от основаването на първото Валдорфско училище. Интервюирани са деца, родители, преподаватели и експерти в образованието от цял свят, според които Валдорфската педагогика отговаря на днешната нужда от повече хуманност в образованието, адаптивност към местната култура и внимание към уникалното във всяко дете.

МОНТЕСОРИ ПЕДАГОГИКА, 30 мин.
The Montessori Method, 2012 г., Великобритания
дискусия след филма, 40 мин
работилница за учители с „Casa dei Bambini“, предварителна регистрация на odo.bg, 90 мин.

17.02.2018 г., събота
15:00 ч. – 18:00 ч.
Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова“, ет. 2

Създаден от Мария Монтесори през първите години на 19-ти век, този вид педагогика е доказал своите резултати по целия свят. Филмът дава информация едновременно за личността на д-р Монтесори, същността на нейния метод и предизвикателствата, пред които се изправя едно английско държавно училище в желанието си да практикува именно този вид педагогика със своите ученици в зададените законови рамки.

УЧИЛИЩА НА ДОВЕРИЕТО, 62 мин.
Schools of trust, 2015 г., Германия
дискусия след филма, 40 мин.
работилница за учители с „Център за демократично учене“, предварителна регистрация наodo.bg, 90 мин

18.02.2018 г., неделя
11:00 ч. – 14:30 ч.
Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова“, ет. 2

Баща и учител търси отговор на въпроса има ли училища, в които децата обичат да учат и се чувстват щастливи. Посещава пет страни и три континента и резултатът е задълбочен поглед към училища в Германия, Израел и Пуерто Рико, практикуващи демократично образование. Преживяванията на учениците, родителите и преподавателите се анализират от известни психолози и невролози като Йеспер Юл, Питър Грей и Джерард Хютер. Филмът разкрива една нова гледна точка към образованието.

ИГРА ЗА СВЕТОВЕН МИР, 30 мин.
World Peace Game
дискусия и демонстрация на части от играта след филма с фондация „Темпо“, 60 мин.

18.02.2018 г., неделя
15:30 ч. – 17:00 ч.
Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова“, ет. 2

Джон Хънтър е учител, който измисля и осъществява Играта за световен мир със своите четвъртокласници. Тя представлява реалистична политическа симулация, която дава възможност на участниците да изследват свързаността на световната общност през призмата на икономически, социални и екологични кризи, както и надвиснала военна опасност. Целта на играта е всяка страна да излезе от опасните ситуации и да постигне глобален просперитет с най-малко военна намеса. Тъй като смисълът се извлича от привидния хаос и се предлагат нови творчески решения, участниците в Играта за световен мир се научават да живеят, работят и творят комфортно в условия на несигурност. Това мобилизира едновременно критичното и креативното им мислене, предизвиква ги да работят в екип и да търсят печеливши за всяка от страните решения.

ДА ОБРАЗОВАШ СВЕТА (ПОСЛЕДНИЯТ ТОВАР НА БЕЛИЯ ЧОВЕК), 66 мин.
Schooling the World (The White Man’s Last Burden), 2010 г., САЩ
дискусия след филма с Петя Кокудева, 60 мин

20.02.2018 г., вторник
18:30 ч. – 21:00 ч.
Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова“, ет. 2

Предизвикателен, понякога забавен, но в крайна сметка притеснителен поглед върху унищожаването на последните устойчиви култури и неспособността на институционалното образование да изпълни обещанието си за изход от бедността. Филмът ни пренася на място сред будистката култура в региона Ладак в северната част на Индия, в района на Хималаите, и разглежда загатнатото културно превъзходство, надничащо зад проектите за осигуряване на помощ в сферата на образованието, които целят да помогнат на децата „да избягат към по-добър живот“. Филмът призовава за „по-задълбочен диалог“ между културите и ни помага да осъзнаем, че тези древни устойчиви общества могат да са носители на знания, които са жизненоважни за нашето оцеляване през идните хилядолетия.

КЕЙМБРИДЖ, 64 мин.
2015 г., България
дискусия след филма с фондация „Здраве и социално развитие“, 60 мин.

21.02.2018 г., сряда
18:30 ч. – 21:00 ч.
Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова“, ет. 2

Пленителна среща с хората от едно ромско село край Дунава, за които образованието е ценност. Какво ги мотивира, какво им дава надежда сред един от най-западналите райони в страната ни? Това е филм за живота, за стремежа да станеш добър човек и успешен гражданин, за борбата да избягаш от упадъка и да избираш.

ДА БЪДЕШ И ДА СЕ РАЗВИВАШ, 99 мин.
Being and becoming, 2014 г., Франция
дискусия след филма, 60 мин.

22.02.2018 г., четвъртък
18:30 ч. – 21:00 ч.
Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова“, ет. 2

Клара Белар, актриса и режисьор, се замисля за същността на образованието с израстването на първото си дете. Предизвикана от свои приятели, тя обикаля САЩ, Франция, Германия и Великобритания и се среща със семейства и експерти в отглеждането и обучението на деца като Наоми Алдорт и Джон Тейлър Гатоу. Впечатляващо е, че най-често семействата, избрали алтернативен път в образованието, са семейства на учители. Клара осъзнава, че няма нужда от повече доказателства, за да повярва, че най-важното е всеки да намери своя собствен път, за да бъде и да се развива в най-добрата версия на себе си.

СВОБОДНИ СТЕ, УЧЕНИЦИ!, 90 мин.
Class dismissed, 2015 г., САЩ
дискусия след филма, 60 мин.

23.02.2018 г., петък
18:30 ч. – 21:00 ч.
Червената къща, ул. „Любен Каравелов“ 15, зала „Пеша Николова“, ет. 2

Избрало квартала си заради „добрите държавни училища“, американско семейство с две деца е принудено внезапно да преосмисли идеите си за образованието. Те се впускат в експеримент в търсене на по-удовлетворяващ и пълноценен живот заедно. Пътят преминава през държавното училище, структурирано домашно образование, чартърно училище и самонасочено учене, разклонява се в неподозирани посоки, среща ги с други семейства и образователни деятели. Родителите са неспокойни, но научават нови и вълнуващи неща за децата си Ана и Лили. Какви са резултатите от тяхното приключение и какво продължение на образованието си ще избере голямата дъщеря Ана?

МЕТОДЪТ, 26 мин.
2015 г., България
дискусия след филма, 40 мин.
работилница за учители с ЧСОУ „Рьорих“, предварителна регистрация на odo.bg, 90 мин.

24.02.2018 г., събота
11:00 ч. – 14:00 ч.
Чешки културен център, ул. „Георги С. Раковски“ 100

„Методът“ е филм за сугестопедията, посветен на нейния създател проф. д-р Георги Лозанов. Галина Спасова е ученичка на проф. д-р Лозанов и ни повежда в света на сугестопедията, като ни среща и със свои ученици, които споделят радостта от ученето по този начин. Сугестопедията е призната от 15-членна комисия от ЮНЕСКО за най-добър метод в преподаването, но какви са последващите обрати и защо се практикува повече в чужбина, отколкото в България?

НАЙ-ГОЛЯМ ШАНС ЗА УСПЕХ, 86 мин.
Most likely to succeed, 2015 г., САЩ
дискусия след филма, 40 мин.
работилница за учители с „КАН Академи“, предварителна регистрация на odo.bg, 90 мин.

24.02.2018 г., събота
15:00 ч. – 19:00 ч.
Чешки културен център, ул. „Георги С. Раковски“ 100

След кратък преглед на историята на образователната система и възможностите за реализация на младите в САЩ чрез серия от интервюта с родители, икономисти и експерти като сър Кен Робинсън и Салман Кан (КАН Академи) се запознаваме с разработения от училище Хай Тек Хай в Сан Диего оригинален подход към преподаването и оценяването. Без да претендира, че е намерил „най-правилния начин“, учителският екип предизвиква родители, ученици и обществеността да потърсят на въпроса „Какво означава да си успешен в 21-и век?“.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати