Октомври
18 Неделя

Кино-литературен фестивал Cinelibri 2020

нд, Октомври 18, 2020 - нд, Ноември 08, 2020
Киносалони в различни градове на страната, Столична

Описание

Международният кино-литературен фестивал „Синелибри” е едно от най-значимите арт събития в българския културен афиш, което всяка година събира световно признати артисти и хиляди почитатели на киното и книгите. Създаден по инициатива на Жаклин Вагенщайн през 2015 г., „Синелибри” се очаква с нетърпение всяка есен. По покана на фестивала публиката се срещна с артисти като Иржи Менцел, Серджо Кастелито, Фредерик Бегбеде, Дъглас Кенеди, Маргарет Мацантини, Арнон Грюнберг и други.

Конкурсната програма на „Синелибри” селектира успешни киноадаптации на литературни творби – както класически, така и съвременни, създадени през последните две години. Целта е да бъдат отличени онези филмови продукции, които пресъздават едновременно правдиво и оригинално литературния материал, допринасяйки за насърчаването на добрия вкус и за интереса към качествената проза.

Задава се шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който и тази година ще омагьоса публиката с литературни сюжети, претворени на екрана. Фестивалът ще се състои между 18 октомври и 8 ноември под мотото „Възпитание на чувствата“. Освен София домакини на събитията ще бъдат градовете Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Благоевград.

Поради усложнената обстановка в резултат от разпространението на коронавируса фестивалът адаптира значителна част от програмата си за паралелно излъчване онлайн чрез платформата Neterra TV+( www.neterra.tv/plus), която от август е с нов облик и по-богато съдържание, като някои от заглавията ще бъдат достъпни само онлайн. Това дава широк достъп до филмовите събития и се явява реверанс към всички зрители и ценители на литературните адаптации от по-уязвимите обществени групи, за които предвиждаме специални пакетни цени. При строго съблюдаване на здравните мерки ще се проведат вълнуващи срещи на живо със специалните гости на фестивала във всички посочени градове.

С мотото „Възпитание на чувствата“ Синелибри отдава почит на един от най-влиятелните френски писатели на XIX век – Гюстав Флобер. Стогодишнината от рождението на непрежалимия виртуоз на словото Валери Петров ще бъде чудесен повод да съберем негови почитатели от всички възрасти. Ще отбележим 10-ата годишнина от смъртта на Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго, чиито находчиви алегории звучат смайващо актуално и днес. Програмата предвижда още честване на 250 години от рождението на гениалния немски композитор Лудвиг ван Бетовен и 40 години от трагичната смърт на вечния „бийтъл“ и мечтател Джон Ленън.

Кинозаглавията тази година ще бъдат разпределени в няколко модула, обединени от слогана „Възпитание на чувствата“. Секцията с филми, които се състезават за голямата награда за литературна адаптация, носи заглавие „Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания“. Останалите модули са титулувани с оглед на жанровата специфика на филмите: „Доводите на сърцето“, „Сънят на разума…“, „Който няма чувство за хумор, няма чувства“, „Музиката е стенограма на емоциите“, „Мъдростта побеждава съдбата“. Лесно ще разпознаете секцията с документални филми, озаглавена „Когато фактите говорят…“, както и българските екранизации, събрани условно под знаковата фраза „Само ти, сърце…“. Фестивалът ще предложи и няколко „Кратки изкушения“ – избрани късометражни филми, които също се уповават на литературни произведения.

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София