Февруари
22 петък

"Кукериада-Тунджа. Долината на кукерите"

пт, Февруари 22, 2019 - нд, Февруари 24, 2019
селата в община Тунджа, община Тунджа

Описание

„Кукериада“ е празник за ценители на автентичното, на традициите, на красотата и мистиката на кукерските игри. Това  е възможност да се усети уникалната атмосфера на тунджанското, на българското село. „Кукериада“ е много повече от състезание, в което да победи най-добрата група. Тя е всичко онова, заради което община „Тунджа“ е позната като Земя на кукерите.

Кукерските групи на община „Тунджа“ са носители на многобройни престижни награди, заради всеотдайността, с която показват богатството на наследените традиции и ежегодно в много от населените места на общината кукерските игри може да се видят в тяхната естествена, вековна среда.

С цел да  бъде съхранена, представена и популяризирана уникалната и характерна кукерска традиция в България в нейните автентични форми и прояви, като част от европейската културна съкровищница и световното културно наследство, както и като основа за развитие на туризма и патриотично възпитание на подрастващите, за предстоящата 2019 година община „Тунджа“ планира провеждането на Национален кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите”.

Националният кукерски празник е ежегодна проява с конкурсен характер, а право на участие в конкурсната програма  имат всички кукерски групи от община „Тунджа“ и поканени от организаторите кукерски групи от страната. „Кукериада“ няма стандартна и статична конкурсна програма, а е многопластов и динамичен празник на автентичната кукерска традиция с проявления и проекции във всички населени места на община „Тунджа“, в които са живи или се възраждат уникалните маскарадни игри.

За 2019 година се планира началото на Националния кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите” да бъде в село Чарган –  едно от селата на община „Тунджа“ със силни кукерски традиции, чиято кукерска група е с осемдесет годишна непрекъсната история. Богатата тридневна програма на празника включва прояви с конкурсен характер, чиито условия за участие са уредени с отделни статути и регламенти, както и такива без конкурсен характер, инициирани на основата на кукерската традиция.

В деня на неговото откриване – 22 февруари /петък/ от 18.00 ч. по неповторим начин ще бъдат пресъздадени от Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ символиката и обичаите на Сирни Заговезни, на основата на местните традиции в спектакъла „Тунджа, земя кукерска”. Космическият глас на Валя Балканска, гайдите на Петър Янев и Формация „Орфикус“, ще се слеят с красотата на автентичната маскарадна традиция.

Конкурсната програма, наречена „Кукериада“, ще се проведе във втория празничен ден – 23 февруари от 9.00 ч., отново в центъра на с. Чарган. Групите ще се състезават за Голямата награда на фестивала – Златна кукерска хлопка с парична премия от 1000 лв. Всички участващи групи ще получат награди и парични премии за опазване, съхраняване и популяризиране на автентичната кукерска традиция. Всички поканени за участие кукерски групи ще имат възможност да покажат своите традиции в още едно населено място от състава на община „Тунджа“, в което се играят маскарадни игри.

В рамките на Националния кукерски празник, участници и гости ще могат да видят изложения на занаяти, свързани с кукерите – изработване на колани, хлопки, цървули и други. Ще бъде организиран Панаир на траханата и кукерската трапеза – съвместно с Народно читалище „Просвета-1928“, с. Чарган. Тази проява ще бъде с конкурсен и презентационен характер и на нея гостите на празника ще имат възможност да дегустират и да се запознаят с традиционни за селата на община „Тунджа“ рецепти за трахана, представени от кулинарния експерт Иван Звездев и от жители на общината. Кукерските групи също могат да се включат в Панаира на кукерската трапеза, като за целта трябва да представят в рамките на проявата характерната трапеза, с която са посрещани кукерите в домовете от съответното населено място.

Оригиналният и самобитен характер на празника е в неговата децентрализирана и многопластова концепция. Освен в конкурсната програма, поканените за участие гостуващи кукерски групи ще могат да  участват със свободна като времетраене и съдържание програма на основата на кукерската традиция на кукерски празник в още едно населено място от състава на община „Тунджа“, в което се провежда паралелен на конкурсната програма кукерски празник.

Пренасяйки духа на „Кукериада“ в населените места с кукерски традиции, паралелните празници представят кукерските игри в тяхната най-естествена и жива среда. Това превръща „Кукериада“ в един по-различен празник, който показва кукерските игри пълноценно, необременени от състезателен дух, регламенти и статути. Читалища и местните общности на община „Тунджа“, които ще са съорганизатори на местните прояви, ще имат възможност да популяризират своята дейност, да видят други обичаи от страната, да създадат неформални контакти и приятелства на основата на хубавите български традиции.

По време на Националния кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите” ще се състои и фотопленер „Тунджа – долината на кукерите“, съвместно с Ямболска фотографска общност. В края на втория празничен ден ще бъдат отличени победителите от празника, а всички участващи групи при заявено желание, ще получат на посочен от тях електронен адрес, фотографии от фотопленера, отразяващи тяхното представяне в конкурсната програма и съпътстващите я прояви. С най-добрите снимки, по преценка на членовете на членовете на ямболската фотографска общност, ще бъде организирана изложба, посветена на Празника на община „Тунджа“ и Международен ден на Земята 22 април.

И тъй като традициите на кукерските игри са живи в община „Тунджа“, защото има приемственост между поколенията, на третия ден от „Кукериада“ 24 февруари от 10 ч. в село Кабиле, ще се състои празника с конкурсен характер „Деца играят на кукери“ и преглед на детски маскарадни групи, съвместно с Детска градина „Изворче“ и Народно читалище „Напредък-1930“, с. Кабиле.

Целта на детския фолклорен празник е да запознае децата с традиционните български маскарадни заговезнишки игри; да предостави възможност за изява на детското творчество чрез пресъздаване на кукерските игри и обичаите, свързани със Сирни заговезни; да насърчи интереса и възпита родолюбиво отношение на децата към богатството и мъдростта на българските народни обичаи и ги приобщи към процеса на съхраняване на живите традиции на българите.

Село Кабиле е едно от селата в община „Тунджа“ с кукерски традиции и един от най-красноречивите примери за приемственост между поколенията. На мястото за конкурсната програма на детските групи и на всички съпътстващи прояви ще бъдат изложени рисунки от конкурса за детска рисунка „Нарисувай ми кукер“ – съвместно с Център за изкуство и извънучилищни дейности, с. Кабиле.

„Деца играят на кукери“ и „Нарисувай ми кукер“ са прояви с нарочни утвърдени статути. Конкурсът за детска рисунка „Нарисувай ми кукер“ е посветен на организираното провеждане на кукерски празници в община „Тунджа“, представяйки кукерските игри през погледа на децата. Той цели да се поощряват изявите на даровити деца чрез представяне на детското творчество и талант пред широк кръг зрители, както и създаване на творчески контакти между деца-творци от различни региони на страната.

Съпътстващи прояви ще бъдат Детска кулинарна работилница „Гюзлеми и карталаци” и Неделен урок „С игрите на баба и дядо”. На кулинарната работилница деца, родители и членове на разширеното семейство ще се забавляват заедно, приготвяйки различни кулинарни изкушения по рецепти, предавани поколения наред, заедно с кулинарния експерт Иван Звездев. „С игрите на баба и дядо” ни връща назад във времето, стопявайки дистанцията между поколенията, като по време на неделния урок децата ще научат или ще си припомнят традиционни игри от недалечното минало.

В следобедните часове на третия празничен ден в центъра на село Генерал Инзово ще се проведе „Камила”– Празник на обичая „Джамал”. В село Генерал Инзово живеят много потомци на преселници от Беломорска Тракия, които са запазили автентични носии, традиционни рецепти и обичаи. След представянето на „Джамал“ жители и гости на селото ще могат да се насладят на кулинарното предизвикателство „Да сготвим бежанешки катми” – с участието на Иван Звездев и жените на село Генерал Инзово. „Джамал“ и дегустацията на вкусните бежанешки катми са финал на тридневната програма на празника.

Проявите, свързани с Националният кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите” не са ситуирани само в едно населено място и  отдават значимото признание на всички села с наследени маскарадни традиции.

„Кукериада“ е различен, динамичен и многопластов празник, вдъхновен от живата автентична и съхранена тунджанска традиция.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати