Март
31 четвъртък

Кукерски карнавал в с. Елешница

чт, Март 31, 2022 -
с. Елешница, Разлог

Описание

Кукерски карнавал с. Елешница се провежда около Великден, правейки традиционния си Кукерски карнавал. И трите махали: Плаж махала, Гуджилец и Средна махала се стичат в центъра на селото, за да покажат какво са подготвили. Кукерски костюми, пера, красиви носии – подготовката за карнавала започва месеци преди Великден.

На Възкресение Христово жителите на село Елешница отбелязват Кукерски карнавал с. Елешница. Всяка година на първия ден на Великден в селото се провежда кукерски карнавал. Със специални ритуали и обреди местните хора гонят злите духове от старата година, за да е плодотворна новата. Кукерски карнавал в с. Елешница се свързва още с пролетното пробуждане на природата.

Припомняме, че всяка година навръх Великден кукери гонят злите духове с традиционни обреди, карнавални маски и облекла, тъпани, музика и танци. Село Елешница в община Разлог е единственото в Югозападна България, където съществува традицията да се организира кукерски фестивал на Великден. Хилядно множество от местни хора и гости се събираха в уникалното кукерско шествие, с което започваше общоселският празник в първия ден след Възкресение Христово.

Маскирани мъже, жени и деца се наричат за здраве и берекет и прогонят злото. В Кукерски карнавал с. Елешница участват кукерските групи от трите махали в селото Te показват най-красивите носии, най-хубавите си костюми, най-интересните си сценки. Обичаят е предаван от поколение на поколение и е съхранен от местните хора.

Според традицията, както разказват местните, това се прави на Великден, защото от този християнски празник винаги е бликала вярата и надеждата за сполука, здраве и плодородие, за пролетно обновление и възраждане.

Кукерите се готвят за Кукерски карнавал с. Елешница няколко месеца, веднага след големите новогодишни фестивали в Разлог, Банско, Перник, Симитли.

В Елешница могат да се видят едни от най-хубавите костюми от кожи, които се оценяват по- дългия и гладък косъм. Преди да се съберат на площада, където е центърът на общоселското празненство, участниците в маскарада обикалят селото, за да прогонят злите духове и зимата. За да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората.

Както всяка година Кукерски карнавал с. Елешница завършва с празничен концерт и връчване на различни награди за колективни и индивидуални отличия – за най-атрактивна група, за най-многобройна група, за най-възрастен и най-малък кукер, за най-добра мъжка народна носия и за най-добра женска носия.

Тази традиция в селото е от незапомнени времена. Прекъсвана е за известно време преди промените през 1989 г., когато отново е възродена. Кукерски карнавал с. Елешница е уникален и с женското участие в него.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!
Можете и да ни последвате във Facebook и Instagram!

Галерия

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати