Януари
07 Пон

Кукерски обичай "Кьорава кобила", Тръстеник, Долна Митрополия

пн, Януари 07, 2019 - чт, Януари 10, 2019
Тръстеник, Долна Митрополия

Описание

Кукерският обичай „Кьорава  кобила” се чества ежегодно в плевенския край – в град Тръстеник. По традиция той се изпълнява навръх Ивановден – на 7 януари, когато се провежда и конкурс за най-добра кобила, който започва в 9.00 часа на площада.

Обичаят „Кьорава кобила” е характерен единствено за Плевенския край. Според специалистите той има езически корени и се изпълнявал за здраве и берекет през годината. Кукерите, придружени от задължителната „кобила”, обикалят къщите през цялата нощ срещу Ивановден, за да гонят злите сили. В ритуала участват само мъже, преоблечени като различни персонажи, водени от т. нар „калесник“. Той влиза пръв в къщите и пита дали стопаните желаят да посрещнат в дома си „кьоравата кобила”. На сутринта те се събират на площада, където специално жури определя коя от групите е спазила най-точно традицията на ритуала.

Обичаят идва от древни времена и е свързан с легендата за тръстеничанина Иван, който натирил остарялата си кобила в полето, защото му било жал да я гледа как умира. Преданието гласи, че малко по-късно мор погубил всички коне в селището и тогава кобилата на Иван се завърнала с малки жребчета, които спасили тръстеничани от разорение. Оттогава тръстеничани вярват, че щом в къщата им влезе „кьорава кобила”, в дома им ще има здраве и плодородие през цялата година. „Впряг“ с „кьорава кобила“ е най-големият кукерски ритуал в Тръстеник.

В наши дни традицията се пази от местното читалище „Неофит Рилски 1872“, което заедно с Община Долна Митрополия и кметството в Тръстеник дава награди за най-добрите кукерски групи. В ритуала вземат участие различни групи с „кьорави кобили“, всяка от които със свое име. Присъжда се специалната награда за автентичен впряг.
Интересен обичай за Ивановден правят и в червенобрежкото село Реселец. Той се нарича „Къпанки“ и е свързан с пренасянето през река Ръчене за здраве. Мъже от селото нагазват във водата и пренасят всички желаещи до другия бряг, като най-напред започват с именниците.

На 10 януари 2019 се изпълнява обичая „Кьорава кобила“ на площада в Долна Митрополия от 16.00 ч.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати