Март
13 събота

Кукерски празник "Старчовден" - Карлово

сб, Март 13, 2021 - сб, Март 13, 2021
гр. Карлово, Карлово

Описание

Кукерски празник за здраве, плодородие и отпращане на зимата отбелязват днес в Карлово.  Според традицията ритуалът е в съботата преди Сирни заговезни. От  центъра на град Карлово с възможно най-красивите, най-страшни и уникални маски, с обредни танци, кукерите се събират да сплашат както злите сили, така и да пропъдят зимата и студа.

В играта са включени и ритуали за здраве на хората и животните, а също и за плодородие.

Празникът за карловци е “Старчовден”, защото някога в Розовата долина са наричали кукерите “старци”. Кукерите от карловския квартал “Сушица” се наричат още арапи, защото в маските и костюмите им преобладава черния цвят, а и защото старото име на квартала е Арапово.

Край Араповска могила са се провеждали и най-пищните карнавални шествия от незапомнени години.

 

НОЩТА НА МАСКИТЕ – ШЕСТВИЕ

СТАРЧОВДЕН – КУКЕРСКИ ИГРИ

ДРЕВЕН ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО

В повечето селища в община  Карлово кукерите по традиция се наричат „старци“, а обичаят – Старчовден.

Не се помни от кога датира той, но има спомени  за съществуването му през турско време. Първите писмени данни за обичая в България са от VІ– ти век, а се смята, че началото му е хилядолетия назад.  В основата на игрите лежи езическото вярване за омилостивяване или прогонване на злите сили, за здраве и плодородие на хора, добитък и реколта.

Старчовските игри са предвестници  на пролетта, знак на подготовка за усилена земеделска работа, надежда за благодат, изобилие и за по-добро.

Митично тайнство крие танцът на старците в Карловско, преливат се звуци и цветове, гонят се нежен звън и тежък грохот, но всичко се събира в едно – в мелодия на очакването на радост.

Облечени в страховити костюми, старците – кукери от 13 селища в община Карлово заиграват тежкия си танц, разнолики, но вярващи в древната заклинателна традиция, повтаряща се вече хилядолетия на водораздела между зимата и пролетта.

В Карлово празникът Старчовден се отбелязва преди Сирни Заговезни в събота. Кукерите от селищата: кв. Сушица – Карлово, с. Дъбене, с. Войнягово, гр. Баня, с. Соколица, с. Домлян, с. Горни Домлян, с. Васил Левски, гр. Калофер, с. Христо Даново, с. Столетово, с. Каравелово, с. Климент, създават емоцинален и пищен маскараден фестивал.

В неделния ден на Сирни Заговезни е кулминацията, когато във всички селища на община Карлово празнуват Старчовден.

 

 

 

Още събития

Може би ще посетите