Февруари
24 Неделя

Кукерски фестивал, Стралджа

нд, Февруари 24, 2019 - нд, Февруари 24, 2019
селата около Стралджа, Стралджа

Описание

Всяка година февруари Стралджа се подготвя за поредния Общински кукерски празник. В него задължително участват групи от селата на общината, както и гости от близки и приятелски общини. Пъстротата и богатството на гугли и капашони от Стралджа и Зимница, Първенец и Каменец, Джинот и Чарда…, оглушителният звън на хиляди хлопки, блясъкът на огледала и гердани, синци и кордели, страховитите маски, тежките губери, красноречивите благословии на кукерските булки, обичаят по заораването и засяването, гадаенето за добра стопанска година… се превръщат в един удивителен калейдоскоп, който радва очите, предизвиква вълнение и надежди за здраве и плодородие.
Празникът започва с дефиле на групите , за да продължи с представяне на всички участници пред журито , класиране и връчване на наградите.
В Ямболския край традиционните кукерски игри приключват в края на февруари с Международния маскараден фестивал „Кукерландия“.
Двудневен кукерски празник се провежда в стралджанското село Чарда. Кукерската група обхожда селото и благославя стопаните за здраве и берекет. Обичаят е двата дни – събота и неделя, се обикаля по къщите, влиза се във всяка къща, за да се покаже как се обработва нивата, както и как се замерва и заорава, а също и засяване, и жътва. В неделния ден на площада в селото се пресъздава целият обичай. По традиция няма да се мине и без крадене на булката, което пък допринася за голямо веселие.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати