Февруари
28 Неделя

Кукерско шествие „На гости в община Чавдар“

нд, Февруари 28, 2021 -
Народно читалище „Надежда-1900“, Чавдар, Чавдар

Описание

По традиция и тази година Община Чавдар ще бъде домакин на прекрасно събитие – кукерско шествие. Очакваме кукери от цялата страна да се включат в мистичния ритуал по прогонването на злите духове.
Както знаете, кукерският танц е свързан с прогонването на тъмните сили, за да е годината плодородна, а реколтата – богата. За да придобие кукерският танц своята сила, много важен е костюмът, чието въздействие се подсилва от окачените по него звънци. Най-често срещаните цветове по маските на кукерите са червено (символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня), черно (олицетворяващо земята и нейната богиня майка), и бяло (символ на водата и светлината).
На площада пред Община Чавдар протича Кукерското шествие, където се прогонват злите духове.

В Чавдар отбелязват празника Сирни Заговезни с кукурско шествие. На площада в селото се събрат жители и гости за организираното кукерско шествие „Кукери на гости в община Чавдар“.

На събитието участват с изпълнения самодейците към читалище „Надежда“ в селото. Празникът продължава с дефиле на гостуващи кукерски състави, чиито спектакли допринасят за доброто настроение и приятната атмосфера на празника.

Всеки клуб получава специални плакети, питка с мед и бутилка вино от община Чавдар.

Още събития

Може би ще посетите