Август
13 Неделя

Културен форум "Панагия" - Въздигане на хляба

нд, Август 13, 2017 - вт, Август 15, 2017
гр. Кюстендил, Кюстендил

Описание

На 13-ти, 14-ти и 15-ти август 2017г. в гр. Кюстендил ще се проведе десетото издание на Културен форум „Панагия“ – Въздигане на хляба. Празника се провежда около параклиси и църкви, които са посветени на „Успение Богородично“, чийто празник е на 15-ти август.

На празника „Панагия“ се събират отделни фрагменти на смисъла на това понятие. „Панагия“ е името, с което е наричана Богородица, издигането и обрредното разчупване на хляба, преломяването му и неговото изяждане заедно. „Панагия“ са медальоните с изображението на Богородица. На „Панагия“ са наречени крепости, църкви и дори градове.

В началото на август ще се проведе иконографски пленер, в който ще участват млади зографи. Като част от празничната програма ще бъде представена традиция по замесването на богородичен хляб и изпичането му в подница. Действията по подготовката на хляба много наподобяват черковното тайнство, тъй като житото се освещава. „Жената-майка“ предава тайнството и учи най-личните моми. В Регионалния исторически музей – Кюстендил ще бъдат изложени ръчно омесени пити, които жените месят с молитва за добруване и украсяват с пластики от самото тесто.

Повече информация за празника ще откриете ТУК

 

Photo-0349

15582db89b0

r-1024-768-panagiia-hliab

 

 

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати