Септември
11 петък

"Куртово Конаре Фест" - фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти

пт, Септември 11, 2020 - нд, Септември 13, 2020
с. Куртово Конаре, Пловдив

Описание

Традиционният Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти – Куртово Конаре Фест ще се проведе в началото на септември. Фестивалът се провежда всяка година през втория уикенд на месец септември, когато има най-голямо изобилие на домати, чушки и лютеница. На фестивала се дават награди за най-голям домат, най-голям пипер, най-красива кукла, изработена от зеленчуци, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия в различни категории – месни, безмесни или тестени. Новият конкурс е „Гевгирът на баба” – за най-стар и интересен гевгир, на който нашите баби са правили лютеница.

Събитието се провежда от 2009 г. и с годините се превръща в един от най-популярните фестивали в страната. Част от фестивалната програма са образователни програми, лекции, пленери, базари, кулинарни дейности, много музика /джаз, рок, блус, етно, фолклор/ и конкурса „Царица на лютеницата“.

Целта на Куртово Конаре Фест е да подкрепи местният поминък, а създадения собствен облик и формат на събитието съчетава традиционното и съвременното изкуство в едно.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София