Септември
24 четвъртък

Литературен фестивал „Враца - книжен град“

чт, Септември 24, 2020 - сб, Септември 26, 2020
Враца

Описание

От 24 до 26 септември 2020 година във Враца ще се проведе вторият литературен фестивал „Враца – книжен град”. Неговата цел е да събере на едно място автори и читатели, да насърчи любовта към книгите, думите и четенето, да вдъхнови хората от всички възрасти да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Събитието се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев – Враца. Официалното откриване започва от 18:30 ч. на 24 септември /четвъртък/ със спектакъл и огнено шоу на театрална група ТЕМП. Веднага след това, от 19:00 ч., врачани ще могат да се срещнат със Стефан Вълдобрев, който ще представи своята „Книга за песните”.
Специално за втория фестивален ден – 25 септември /петък/, във Враца ще пристигне атрактивният плевенски художник Деян Павлов-Джими, който ще направи демонстрации на ръчно изработване на хартия. Началният час е 10:00. Гост на творческата вечер ще бъде писателят Георги Господинов. Срещата започва в 18 ч. Третият фестивален ден – 26 септември /събота/, продължава с „Джобни чародейства” – куклен моноспектакъл на Мануела Саркисян, в който специален участник е публиката. Началото е в 11:00 часа. В 18:00 ч. в събота в града ще пристигне актьорът и илюзионист Ненчо Илчев. Той ще представи „Забранената книга за фокуси”, както и някои от специалните си магически трикове.Когато настъпи залезът в третия фестивален ден, в 19:30 ч., ще отвори и ателието за рисуване със светлина на център АЛОС. Всеки един от присъстващите ще може да сътвори приказен свят с помощта на атрактивната фотографска техника light-painting. Всеки участник в това приключение ще си тръгне с подарък – необикновена снимка от своята история! В първите два дни на фестивала, издателство „Тогедър Академи” и фондация „Въздигане” организират игра „Съкровищата на Траките“. Насочена е към малките изследователи от II, III и IV клас. Ще се проведе на 24 и 25 септември, при шатрите на книжния базар, пред сградата на НЧ „Развитие 1869“. Целта на играта е да припомни на младите изследователи за нашия произход и да провокира интерес към Регионалния исторически музей, където могат да видят най-голямото, открито досега, тракийско съкровище – Рогозенското.В дните от 24 до 26 септември, пред сградата на Народно читалище „Развитие 1869”, ще бъдат подредени заглавия от селекцията на книжарница „Нова галерия”, издателство „Тогедър академи” и фондация „Въздигане”, издателство „Медиа груп“ – Враца, Конфедерация на българските писатели – клон Враца, съвместно с поетичен клуб „Арфа“. В петък /25 септември/ с книжен щанд ще се присъединят и книжарничка „Извор“, село Челопек, на Сдружение „Книгини” и издателство „Жанет 45“. Книжният базар ще работи от 10 до 20 ч., в трите фестивални дни. * Всички събития ще се провеждат пред сградата на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.

Във Враца започва второто издание на литературния фестивал „Враца – книжен град“.

Фестивалът се организира от регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца.

Той ще бъде открит тази вечер с огнен спектакъл и ще продължи до събота.

Програмата му включва среща с авторите Стефан Вълдобрев, Георги Господинов и Ненчо Илчев, работилници за рисуване със светлина и за изработване на хартия, както и моно спектакъл със сценарист публиката.

През трите фестивални дни ще има книжен базар. Всички прояви са на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора