Септември
29 събота

фестивал "ЛЮТЕНИЦОТЕРАПИЯ 2018" в село Пожарево

сб, Септември 29, 2018 - сб, Септември 29, 2018
Площада на с. Пожарево, Божурище

Описание

През септември в село Пожарево, общ.Божурище отново ще се бърка лютеница. От сутринта на площада в селото, започва белене на чушки и месене на хляб. Всички заедно мелят доматите, морковите и чушките, необходими за лютеницата. Всеки помага с бъркане, рязане или просто ще се опуши около огнището. Традиция е приготвянето на „Пожаревска пърженица от пабирок“ и хляб, изпечен в старата селска пещ, от които всички си похапват заедно на площада. Месенето също е нещо, в което могат да участват присъстващите и да се научат да правят хляб.

Специалното на този фестивал е, че той няма претенцията да е грандиозен, а напротив – тук в деня на фестивала времето спира, пали се огън на площада, белят се чушки с бабите, мелят се и се прави една от най-вкусните лютеници. Не се спазва строга рецепта, всичко е импровизирано. Социалният фактор е силно застъпен – всички правят лютеницата заедно. Целта е да се съберат различни хора, да общуват, да работят заедно, а това дава много… На фестивала не са добре дошли хора, които очакват, че целта е да се произведе огромно количество лютеница с комерсиална цел. Не! Произвежда се малко количество, но много вкусна лютеница, като всяко бурканче е с кауза. Няма строг часови график, става това, което бабите казват!

ЛЮТЕНИЦОТЕРАПИЯТА за втора година има своя кауза: да събере средства, за да се възстанови параклисът „Свети Илия“, който е на мястото на опожарения по време на Османската империя село и манастир. Срещу своето дарение, всеки получава бурканче прясно приготвена пред очите му лютеница.

За идващите от столицата – има директна маршрутна кола за Пожарево от метростанция „Сливница“ в 08.40. сутринта.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София