Август
20 петък

Международен фестивал на фолклорната носия - Жеравна

пт, Август 20, 2021 - нд, Август 22, 2021
Жеравна

Описание

Международен фестивал на фолклорната носия е тринадесетото издание на легендарното събитие. Ще се проведе в Жеравна през един от най-топлите месеци на годината – август.
По идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на НФА „Българе”, през 2008 година се осъществява първото издание на Медународен фестивал на фолклорната носия – Жеравна. Традиционната българска сватба на създателя на „Българе”, на която всички са били облечени в народни носии, го мотивира да организира много по-мащабно събитие. Събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и да направи скок век и половина назад във времето.
Неизменен домакин на фестивала през годините е екипът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Фестивалът е частна инициатива и се издържа благодарение на приходите от входната такса и от дарения. Всяка година десетки дарители и медийни партньори допринасят за успешното провеждане на родолюбивата инициатива в Жеравна.
Правилник за участие:
Участието в този Медународен фестивал на фолклорната носия е доброволно и желаещите да се включат в него старателно спазват задължителните изисквания за провеждането му. С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максималното й приближаване до българския бит отпреди 150 години, действа строг фестивален правилник.
Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати, мобилни телефони и др. Право на това имат само акредитирани медии и фотографите на фестивала.
Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на националното ни Възраждането в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени.
 
„Фестиваленъ вестникъ”
През 2010 година се появява и „Фестиваленъ вестникъ”. Той безплатното информационно издание на фестивала. Включва неговата програмата, правилника за провеждане, актуална информация, текстове с патриотични акценти, както и развлекателни страници. Екземпляр от вестника получава с влизането си всеки гост и участник във Фестивала на фолклорната носия.
Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!

 

Още събития

Може би ще посетите