СНЦ "Добрините", "ЕНИ тур" ООД, "ЕНИ филм" ЕООД

Световен фестивал на гайдари и кавалджии „Чуйте Девин“ 2019

201910Чет
/10
13Нед
/10
Девин (карта)

Фестивалът популяризира музикалните и танцови традиции, характерни занаяти и обичаи в гр. Девин и в Родопите. В основата са традиционни музикални инструменти, характерни за този край – гайда и кавал. Фестивалът  дава възможност за изява и на съвременни творци от различни жанрове на изкуството, които се вдъхновяват от традицията, за да създават модерни образци. На сцените се изявят музиканти, танцьори, художници, илюзионисти, актьори.
Гайдата като традиционен български инструмент набира все по-голяма популярност и повече хора проявяват интерес към инструмента и се учат да свирят на него. В България има три вида гайди – каба, джура и македонска. За родопската фолклорна област е характерна каба гайдата.
В Девин има добре съхранена музикална традиция. В читалище „Родопска просвета – 1923 г.“ функционира гайдарски състав. Формацията е участник и носител на награди от множество престижни музикални фестивали и конкурси в България и чужбина.
Гайдата е древен инструмент. Траки, славяни, българи – всички те са били изкусни свирачи. Но тя не е разпространена само на Балканите – във всяка европейска страна се среща поне по един вид гайда. Освен това е позната в Близкия Изток и Индия.
Кавалът също е народен дървен духов инструмент, който се среща по нашите земи от стотици години и е много характерен за Родопската фолклорна област. В България са разпространени няколко вида кавали с различна дължина. Кавалът е . Българското му название произлиза от турската дума „kaval“, която значи дълга, куха дървена пръчка за надуване.Трудно е да се установи кога и къде въобще е възникнал кавалът, защото историческите данни за неговия произход и първоначален вид са оскъдни. Може да се твърди, че първоизточникът му се е появил далеч преди идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров и че днешният кавал е резултат на дългогодишно усъвършенстване. Кавалът е разпространен навсякъде, където са живели българи – Северна Гърция, Южна Румъния, част от  Албания,Турция, както и в Азърбейджан и Армения. Кавалът най-често се свързва с планинските овчари на Балканите и Анадола и се твърди, че е бил разпространен навсякъде в тези региони сред населението, което населявало Шар планина, Пирин, Родопите – т.е. южните планини на Балканския полуостров и татарските планини на Южна Турция.

За разлика от гайдата обаче, кавалът е все по-рядък инструмент. В Девин все още се срещат музиканти, които владеят до съвършенство тънкостите на свиренето.
Идеята на организаторите на фестивала е чрез изяви на сцена, конкурси и атракции да затвърдят популярността на гайдата и да предизвикат интерес към кавала като традиционни български инструменти. Тъй като разпространението на тези музикални инструменти далеч надхвърля пределите на България, фестивалът е международен. В него участват гайдари и кавалджии от цял свят, използващи инструментите в различни музикални стилове. Все повече иновативи индивидуални изпълнители и формации включват гайдата и кавала в изпълнения на рок, техно или други стилове музика. По този начин фестивалът „Чуйте Девин“ се превръща в атрактивно музикално събитие от световен мащаб без стилови ограничения.
На сцената на фестивала, по улиците и площадите на Девин се изявяват танцови формации от цяла България и от чужбина. Традиционни и модерни танци на основата на характерната за съответните народи музика придават на фестивала пъстрота и разнообразие. Така се приобщава публиката, която може да вземе участие в танцовите пърформънси. Организаторите призовават участниците и публиката да бъдат облечени с традиционни български носии.
Фестивалът дава място на местни производители да изложат и продават своята продукция. Пред публиката се представят традиционни местни занаяти като грънчарство, дърворезба, бродерия, плетиво, звънчарство и др.
Организаторите предвиждат множество фестивални атракции, които засилват интереса на туристите и участниците към събитието. Те могат да видят парад на ретро автомобили, среща на рокерите, офроуд из Родопите, екскурзии до атрактивни местности в планината, летене с делтапланери, полети с балон, наблюдение на звездното небе над Родопите, кулинарни изненади и др. Природата край Девин и лековитата минерална вода предлагат на туристите и участниците неповторими възможности за едно незабравимо изживяване.
Фестивалът внеся разнообразие в културния календар на Община Девин и на регион Родопи, привличайки утвърдени имена от българската и световната музикална сцена, както и туристи от цял свят извън активния туристически сезон. Така събитието допринася за популяризиране на Девин и местните традиции и обичаи в България и по света.

Подобни събития
Разгледайте