Октомври
12 петък

Международен арт фестивал "Чуйте Девин"

пт, Октомври 12, 2018 - нд, Октомври 14, 2018
Девин, Девин

Описание

Фестивалът има за цел да популяризира музикалните и танцови традиции, характерни занаяти и обичаи в гр. Девин и в Родопите. В основата са традиционни музикални инструменти, характерни за този край – гайда и кавал. Фестивалът  дава възможност за изява и на съвременни творци от различни жанрове на изкуството, които се вдъхновяват от традицията, за да създават модерни образци. На сцените се изявят музиканти, танцьори, художници, илюзионисти, актьори.
Гайдата като традиционен български инструмент набира все по-голяма популярност. Все повече хора проявяват интерес към инструмента и се учат да свирят на него. В България има три вида гайди – каба, джура и македонска. За родопската фолклорна област е характерна каба гайдата.
В Девин има добре съхранена музикална традиция. В читалище „Родопска просвета – 1923 г.“ функционира гайдарски състав. Формацията е участник и носител на награди от множество престижни музикални фестивали и конкурси в България и чужбина.
Гайдата е древен инструмент. Траки, славяни, българи – всички те са били изкусни свирачи. Но тя не е разпространена само на Балканите – във всяка европейска страна се среща поне по един вид гайда. Освен това е позната в Близкия Изток и Индия.
Кавалът също е традиционен български народен инструмент, много характерен за Родопската фолклорна област. В България са разпространени няколко вида кавали с различна дължина. Кавалът е народен дървен духов инструмент, който се среща по нашите земи от стотици години. Българското му название произлиза от турската дума „kaval“, която значи дълга, куха дървена пръчка за надуване. Трудно е да се установи кога и къде въобще е възникнал кавалът, защото историческите данни за неговия произход и първоначален вид са оскъдни. Може да се твърди, че първоизточникът му се е появил далеч преди идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров и че днешният кавал е резултат на дългогодишно усъвършенстване. Затова прототипът на сегашния кавал трябва да се търси в египетските, сирийските, а по-късно и в гръцките духови инструменти. Кавалът също е разпространен навсякъде в Азърбейджан, Турция, Македония, Албания, Косовска Албания, северна Гърция, южна Румъния, Армения. Кавалът най-често се свързва с планинските овчари на Балканите и Анадола и се твърди, че е бил разпространен навсякъде в тези региони при юрукцките номади, който населявали Пиндус, Шар планина, Пирин, Родопите – т.е. южните планини на Балканския полуостров и татарските планини на Южна Турция.
За разлика от гайдата обаче, кавалът е все по-рядък инструмент. В Девин все още се срещат музиканти, които владеят до съвършенство тънкостите на свиренето.
Идеята на организаторите на фестивала е чрез изяви на сцена, конкурси и атракции да затвърдят популярността на гайдата и да предизвикат интерес към кавала като традиционни български инструменти. Тъй като разпространението на тези музикални инструменти далеч надхвърля пределите на България, фестивалът е международен. В него участват гайдари и кавалджии от цял свят, използващи инструментите в различни музикални стилове. Все повече иновативи индивидуални изпълнители и формации включват гайдата и кавала в изпълнения на рок, техно или други стилове музика. По този начин фестивалът „Чуйте Девин“ се превръща в атрактивно музикално събитие от световен мащаб без стилови ограничения.
На сцената на фестивала и по улиците и площадите на Девин ще дадем възможност да се изявят и танцови формации от цяла България и от чужбина. Традиционни и модерни танци на основата на характерната за съответните народи музика ще придадат на фестивала пъстрота и разнообразие. По този начин ще бъде приобщена и публиката, която може да вземе участие в танцовите пърформънси.
Фестивалът ще даде възможност на местни производители да изложат и продават своята продукция. Пред публиката ще бъдат представени и традиционни местни занаяти като грънчарство, дърворезба, бродерия, плетиво, звънчарство и др. Местни творци ще представят пред публика от цял свят и ще имат възможност да продават свои произведения.
Организаторите призовават всички участници и публиката да бъдат облечени с традиционни български носии.
Организаторите предвиждат множество фестивални атракции, които ще засилят интереса на туристите и участниците в събитието като парад на ретро автомобили, среща на рокерите, офроуд из Родопите, екскурзии до атрактивни местности в планината, делтапланери, полети с балон, наблюдение на звездното небе над Родопите, кулинарни изненади и др. Природата край Девин и лековитата минерална вода предлагат на туристите и участниците неповторими възможности за едно незабравимо изживяване.
Фестивалът има за цел и да внесе разнообразие в културния календар на Община Девин и на регион Родопи, привличайки утвърдени имена от българската и световната музикална сцена, както и туристи от цял свят извън активния туристически сезон. По този начин събитието ще допринесе за цялостно популяризиране на Девин и местните традиции и обичаи в България и по света.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора