Май
12 четвъртък

Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”

чт, Май 12, 2022 - нд, Май 15, 2022
Варна, Варна

Описание

Конкурсът е основан под името „Майски хоров фестивал”. През 1973 г. с решение на Секретариата на ЦК на БКП се постановява, че през месец май във Варна на всеки две години ще се организира „Международен хоров конкурс”. През 1975 г. се провежда и първото му издание. От 1982 г. конкурсът носи името на изтъкнатия български композитор Георги Димитров – основател на съвременната българска хорова школа.

Основен организатор на конкурса е Центърът за художествена самодейност и Окръжният съвет за култура, а след 1989 г. – Община Варна. Домакин на конкурса е Представителен смесен хор “Морски звуци”. От 1993 г. конкурсът е член на Асоциация “Гран при “Европа”, който се провежда последователно в Арецо (Италия), Дебрецен (Унгария), Тур (Франция), Марибор (Словения), Варна (България) и Толоса (Испания). От 2007 г. се провежда всяка година.

Съгласно действащия регламент, участниците се състезават в категории за смесени, еднородни и детско-юношески хорове, а през последните издания и за камерни хорове. Програмата включва Ренесанс и Барок /от XIV век до средата на XVIII век/; Класицизъм /XVIII век/; Романтизъм /XIX век/ и Съвременна музика /XX – XXI век/. Програмата включва също едно хорово произведение по избор на изпълнителите от композитор от националността на представящия се хор и една задължителна песен от български композитор.

Още събития

Може би ще посетите