Август
01 събота

Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика"

сб, Август 01, 2015 - пт, Август 21, 2015
гр. Варна, Варна

Описание

От 1 до 21 август Варна става Столица на занаятите и изкуствата.
Открива се 19-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

Пресконференция по повод откриването на XIX Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” се проведе в зала „Варна” на Община Варна.
Председателката на Организационния комитет на изложението Веселина Савова, по чиято идея е създаден панаира, запозна медиите с програмата на най-голямото арт-изложение в България.
От 1 до 21 август в Морската градина на Варна, майстори от цялата страна ще съживят българската история и традиции.
Сърцето на Панаира са майсторите. Те ще ви посрещнат с усмивка, ще разкажат за своето изкуство, ще позволят да разгледате прекрасните им творби, ще се зарадват да купите нещо. Някои от тях са нови в занаята, други са потомствени майстори, продължили направеното от бащи и деди. Работят с глина, дърво, мед, стъкло, рисуват, тъкат, коват, везат.
Всеки майстор е различен, всеки носи своята индивидуалност и свои оригинални идеи. Но има едно нещо, което ги обединява – желанието да пренесат във времето отдавнашната красота на българските занаяти, да възродят и съхранят народната традиция, да запазят културното наследство, останало от предците ни.
Нагледно може да наблюдавате и изучавате, а на някои места дори и да изпробвате, най-различни българските занаяти и да усетите тръпката да твориш с ръце и любов, като старите майстори.
Ще се насладите и на един от най-старите български занаяти, които „Булгарика“ подкрепя и иска да възроди – каменоделството.
Талантите от училището в с.Кунино, отново ще демонстрират уменията си.

През следващата година ще се проведе и 20-тият Международен панаир на занаятите и изкуствата в гр. Варна.

Съчетаващ в себе си традициите и съвремието в изкуството, Международният Панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“, е място за изява на едни от най-добрите автори в областта на изящното и приложно изкуство, художествените занаяти, музиката.

Демонстрациите на авторските умения дават възможност на посетителите да наблюдават на живо създаването на уникални творби. За своята 20-годишна история, Международният панаир на занаятите и изкуствата се превърна в едно от най-атрактивните и очаквани културни събития за Варна и нейните гости.

През 2016 г. богатата съпътстваща програма на панаира ще включва събития с широк спектър на културни прояви, сред които:

– Международен пленер на изящните изкуства;

– Кръгла маса на тема „Богословски и иконографски диалог за съхраняване и развитие на църковните изкуства“;

– Традиционните конкурси в рамките на изложението: Конкурс “Сувенири“ и Конкурс “Уникати“;

– Международна арт академия;

– Изложби, концерти, спектакли и др.

 

21a 41a 14a 8a 6a

Още събития

Може би ще посетите