Американска фондация за България, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, СБФД

Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“

2020Неопределена през
Ноември
НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, София (карта)

Международният студентски филмов фестивал „Ранно пиле” е най-големият български форум за студентски късометражни филми и вече петнадесет години помага на младите филмови творци да достигнат до широката публика. В началото на ноември в рамките на 5 дни участват над стотина филма във фестивала на качественото студентско кино. По време на форума се организират и важни дискусии.

Основна цел на фестивала е да предостави на публиката възможност да се срещне отблизо с изкуството, мирогледа и естетиката на младите кинотворци, но и да осигури място за обмяна на опит и идеи между участващите студенти и преподаватели.
Освен състезателната програма „Ранно пиле“ предлага и съпътстващи прожекции на ново българско кино и селекция на филми от партниращи фестивали и организации. Фестивалът включва и образователен модул, който осигурява възможност за допълнително обучение в майсторски класове и уъркшопи.

„Ранно пиле“ е създаден е от Американска фондация за България през 2005 г. като естествено продължение на Програмата за финансиране на студентски филмови проекти. Още с второто си издание фестивалът става международен. През годините в програмата му са представени над 1200 филма от 84 държави, сред които Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Бразилия,  Бангладеш, Пакистан, Индонезия, Зимбабве, Киргистан, Макао.

Подобни събития
Разгледайте