Май
11 сряда

Международен фестивал „Друмеви театрални празници „НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА”

ср, Май 11, 2016 - пн, Май 16, 2016
Шумен, Шумен

Описание

Международният фестивал „Друмеви театрални празници „НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА” е събитие с национално и международно значение. Той се провежда ежегодно в град Шумен. Двадесет и петото издание е свързано с отбелязване на 160 години Български театър и 50 години Друмеви театрални празници. То ще се състои в периода 11 – 16 май.

Основната цел на фестивала е да стимулира създаването на нови драматургични произведения от български автори и да спомогне за поставянето им на сцена, утвърждавайки гр. Шумен и неговия театър, като място на традиции и продължител на родното театралното дело.

Традиционно форумът ще протече в три направления: преглед на спектакли по драматургични произведения на български автори; авторски прочит на непубликувани и непоставяни нови български пиеси; съпътстваща програма. В рамките на фестивала ще се изиграят 12 представления в състезателната програма, две – в съпътстващата програма и две на гостуващи театри от чужбина. Участие ще вземат Народният театър, Драматичният театър от Пловдив, Русенският театър, театрите на Хасково, Ямбол и Казанлък.

Това е единственият български театрален фестивал, в чиято програма са включени авторски прочити на нови български пиеси, които всяка година се издават в поредицата „Фестивални пиеси”. В това направление ще се състезават три произведения  – „Безпътен влак”, „Кота 506” и „Адажио”, подбрани от общо 33 представени текста.

Новост в това издание е, че за първи път във фестивалната програма е включено участие на куклен и танцов спектакъл.

Информация за програмата на фестивала може да намерите по – долу !

tpdiplqna 2016 _2tpdiplqna 2016 _130h BIMG3_4959_or BIMG5_4959_or img61 product_image

Още събития

Може би ще посетите
пт, Март 01, 2024
София