Ноември
02 Пон

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс Антистатик

пн, Ноември 02, 2020 - нд, Ноември 08, 2020
Сцена "DERIDA" - гр. София, Столична

Описание

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, което тази година се провежда под мотото „Животът е на живо“, продължава до 8 ноември. Това съобщиха организаторите на събитието, предаде БТА.

Международната артистична програма представя за пръв път у нас представления на известните хореографи Акеми Такея (Австрия/Япония), Джереми Уейд (САЩ/Германия) и Вили Дорнер (Австрия).

От 6 до 8 ноември се организира и втората „Българска танцова платформа“ на „Антистатик“, която в продължение на над 50 часа ще представи 13 представления на близо 20 артисти на няколко софийски сцени, сред които ДНК в НДК, „Дарида“, театър „Азарян“ и др.

На 2 ноември Акеми Такея представя пърформанса си „Лимонизъм x акционизъм“. С него тя отправя предизвикателство към разбиранията на „Виенските акционисти“, провокирайки ги със своята идея за „лимонизма“.

В нейния артистичен космос, разположен между азиатската и европейската култура, „лимонизмът“ гледа на тялото като материал на Аза, съставен от 72 части, всяка от които е символизирана от един лимон на сцената. Качвайки се на нея, Такея организира „двубой“ между двете концепции, по време на който възстановява стратегиите на акционистите и ги прилага.

На 4 ноември провокативният артист Джереми Уейд ще представи „Слава“ – първият спектакъл, който създава като млад хореограф през 2003 г. в Ню Йорк и продължава да преработва в следващите десетилетия.

Съвременният танцов език е универсален и принадлежи на всички. Този език днес е автономен, синтетичен и аналитичен едновременно. Този универсален език е установил движението да бъде негова азбука, а мисленето – граматика, чрез които да създава нови думи, нови значения, смисъл и контекст. #ГласЗаТанц няма жълта жилетка и не призовава към революция или смяна на системата. Това е #ГласЗаТанц – отвъд националните предели, отвъд кризите на идентичността, отвъд пост-истините и фабрикуваните факти. #ГласЗаТанц надниква под повърхността на страховете и над реалността на все по-затварящите се физически и ментални граници. XII Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” среща българската публика с артисти от Канада, Израел, Бразилия, Франция и Германия, както и с артисти от новата си програма „Център/Изток” от Хърватия, Словения и Румъния. В образователната програма „Без дистанция” българските артисти ще могат да надграждат своите познания и умения с преподаватели от Словакия, Румъния, Белгия и Германия. В рамките на четири годишният проект Life Long Burning, подкрепен от програма „Творческа Европа“ на ЕС, освен изброените събития, фестивалът за първи път дава 10- дневна резиденция на хореограф от мрежата, който ще предложи и отворени танцови класове.

Още събития

Може би ще посетите