Октомври
10 събота

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"

сб, Октомври 10, 2020 - нд, Ноември 08, 2020
София, Столична

Описание

Започва 13-ото издание наМеждународен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, което тази година се провежда под мотото “Животът е на живо”. Фестивалът ще продължи до 8 ноември с наситен календар от събития, които ще се случват през тази седмица.
“Фестивалът от тази година се наложи от май месец да се премести за октомври и ноември, така че една част от фестивала вече се състоя през октомври, но по-основната част започва през месец ноември.
Първото представление е на японската хореографка Акеми Такея, която живее от дълги години във Виена”. С представлението „Лимонизъм x Акционизъм“, казва Вили Прагер – един от организаторите на фестивала.
Друго международно представление е “Едно” на австрийския хореограф Вили Дорнер, което е “една интересна пърформативна инсталация, представление, работа с камера, видео, образи”, обяснява Вили Прагер.

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” стартира през м. април 2008 г. в София като първият форум в столицата с този профил. Той възниква като част от усилията на балканската мрежа за съвременен танц “Номадска танцова академия” за популяризиране и развиване на съвременния танц и пърформанс в страните от Балканите, за да превърнат региона в един от неговите динамични центрове в Европа.

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” е създаден и проведен за пръв път в София през Април 2008 г. Зад създаването му стоят екипите на Брейн Стор Проджект, Асоциация Информбюро и Центъра за култура и дебат “Червената къща”.

Специфичният фокус на фестивала е представянето на утвърдени и дебютиращи артисти, които развиват нови подходи към изкуството на танца, оригинални форми и авторски артистични практики между различни видове изкуства. Неговият фокус предизвиква интерес и признание не само в български, но и в международен контекст, което доказват устойчивите международни партньорства и редовните гостувания на специалисти на фестивала. Досега „Антистатик“ е представил на софийската публика повече от 80 представления на едни от най- иновативните и значими танцови артисти на българската и международна сцена. От 2015 г. той развива и стратегическо партньорство с платформата “Aerowaves” на едноименната международна танцова мрежа, оперирана за България от Derida Dance Center.

Още събития

Може би ще посетите