Септември
19 събота

Международен фестивал "Мартенски музикални дни" - Русе

сб, Септември 19, 2020 - нд, Октомври 04, 2020
гр. Русе, Русе

Описание

Международният фестивал „Мартенски музикални дни“, който трябваше да се състои в Русе от 13 до 29 март тази година, се отлага заради заповедта на министъра на здравеопазването, с която се преустановява посещението на всякакви културни мероприятия на закрито. Това съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности на Русе Енчо Енчев по време на заседание на Областния оперативен щаб във връзка с коронавируса.
По думите му идеята е 60-ото издание на фестивала да се организира от 19 септември до 4 октомври тази година.

Международен фестивал „Мартенски музикални дни”  от 1961 г. превръща град Русе в най-красивия европейски град, в столица на музиката, в място за срещи на елитни артисти от световната и европейска музикална сцена.

60-то издание на фестивала предлага в програмата си елитни български и международни артисти от няколко континента и над десет страни. В програмния план на междунардония фестивал са включени множество събития – дебюти, премиери, образователни серии, насочени към младата публика, майсторски класове и изложби.

Фестивалната програма ще предложи и срещи с топ артисти. За седми път през 2020 г. ще има атрактивна образователна серия за деца и младежи „Мартенски музикална дни Джуниър” , която се очаква отново да събере многобрайна детска и младежка аудитория.

В програмата ще се включат музиканти от Германия, Франция, Румъния, Великобритания, Италия, Литва, Словения, Корея, Армения и България. На фестивалната сцена своя български и фестивален дебют ще направят млади и изключително талантливи артисти като английския вокален ансамбъл “The Queen’s Six”, френския виолончелист Ксавие Филипс, блестящият български тромпетист Мирослав Петков, обоистът Ясен Енчев, атрактивния немски перкусионист Алексей Герасимец и др. Няколко са премиерите включени в програмата на фестивала. Сред тях са операта „Мефистофел“ на Държавна опера – Русе, програмите които ще представят ансамблите „Мюзика Нова“, Юри Башмет и Московски солисти и британския вокален ансамбъл „The Queen’s Six”.

 

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София