Януари
13 събота

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА БАБУГЕРСКИТЕ МАСКИ И ИГРИ „Симитлия- Древната земя на кукерите”

сб, Януари 13, 2018 - сб, Януари 13, 2018
Симитли, Симитли

Описание

Зъл дух няма да остане в Симитли след нашествието от кукерски, сурвакарски, бабугерски, станчинарски и старчески групи на стадиона в града на 12 януари.

В Симитли се провежда фестивалът на кукерските и маскарадните игри „Симитлия – древна земя на кукерите”. Проявата се организира от общината и събра на стадиона в града зрители от Пиринския край. Много от кукерите, бабугерите, старците се маскират от години и се включват в подобни маскарадни игри, които се организират в селищата в Пиринско. Все повече жени се включват в маскарадните групи, които участват в подобни прояви, показва десетото издание на фестивала. Специално внимание тази година получиха гостите от Карловско и Калоферско, които са известни с характерните си конусовидни маски.
Повечето участници подготвят специална хореография за представянето си. Най-честите обичаи, играни от тях, са сватба, сеитба, раждане, както и свързани с плодородието.
Деветчленно жури оценява изпълнителите. Наред с традиционните костюми и маски, има и много съвременни интерпретации. Един кукерски костюм се съхранява при специални условия, разказват мъжете, които се маскират. Полагат се грижи за кожата, от която е изработен, за вълната, за чановете, които са част от атрибутите на кукера.
Традиционни образи са мечка и мечкар, поп, булка и младоженец и други.
Общо е вярването, че страшните маски ще прогонят злото и ще дадат път на пролетта, ще донесат хубава реколта и добруване.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати