Юни
23 петък

Международен фестивал на изкуствата "Перперикон"

пт, Юни 23, 2017 - сб, Юни 24, 2017
Дом на културата - гр.Кърджали и древен град Перперикон, Кърджали

Описание

Над 65 артиста от 5 европейски държави /България, Франция, Холандия, Кипър, Италия/ ще се включат в тазгодишното седемнадесето издание на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон“. Фестивала ще се проведе на 23-ти и 24-ти юни, а официалното откриване е на 23-ти юни /петък/ от 17:30ч. пред Дома на културата в гр. Кърджали. Организатор е Сдружение „Окаста” със съдействието на община Кърджали, финансовата подкрепа на Министерство на културата и медиен партньор – БНТ 1.

23-ти юни /петък/

В първия фестивален ден – 23-ти юни, в Общинска галерия „Станка Димитрова“ ще се представят музикално поетични спектаклите:

  • Древноегипетска и ирландска поезия – музикален съпровод на ирландска лира, т.нар. Розалинд;
  • Португалска поезия хърди-дърди /музикален инструмент от средновековието, наподобява латерна/

След откриването в 17:30ч. ще имате възможност да разгледате фотоизложбите на Александра Табакова и Филип Дончев, които ще бъдат подредени във фоайето на Дом на културата. А в 18:00ч. ще имате възможност да видите представление по трагедията на римския автор Сенека – „Фортуна десперата”.

24-ти юни /събота/

Вторият фестивален ден – 24-ти юни /събота/, ще започне с шествие в 10:00ч. от Градската градина в Кърджали. Програмата през деня ще продължи с представления на открито, а в 11:00ч. ще започне спектакълът за деца „Джуджето Дългоноско“. Вечерта в подножието на древния град Перперикон гостите на фестивала ще имат възможността да видят спектакъла „Орфей и Евридика“, проследяващ орфическата музикална традиция от древността до днес. Включени са не толкова познати древноримски и древно гръцки музикални произведения, български фолклорни мотиви, съвременен метъл, както и 3D мултимедийни и специални ефекти. Част от фестивалната програма ще са изпълненията на метъл групата от пстуденти и преподаватели в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – Gost Warfare, на сцената ще видите още и балета от студенти от класовете на проф. д-р Ал. Илиев в НАТФИЗ и ПУ „Паисий Хилендарски“. Организирания безплатен транспорт до Перперикон ще тръгва от Дом на културата в 19:00ч.

Ако метеорологичните условия не позволяват представления на открито, спектакъла „Орфей и Евридика“ ще бъде заместен с комедията „Тесмофории“ на Аристофан, която може да наблюдавате отново в Дом на културата от 19:00ч.

Повече информация ще откриете ТУК

Още събития

Може би ще посетите