Май
31 Неделя

Международен фестивал на изкуствата „Перперикон”

нд, Май 31, 2020 -
Перперикон, Кърджали, Кърджали

Описание

В дните преди Еньовден в местността „Джинтепе” край с. Мургово, близо до древния град на траките Перперикон, повече от десетилетие се провежда фестивал, който с магнетичното си въздействие привлича нови и нови приятели.
Фестивалът се осъществява благодарение на организаторите от сдружение „Перперикон Мелпомена” и е под патронажа на президента на Република България.
Датата за началото на фестивала не е избрана случайно. Култовият Еньовден (24 юни) е ден на лятното слънцестоене, празнуван във всички религии и култури, населявали тези земи. Това е обединителна дата, и вероятно, рожден ден на театралното изкуство. Верен на традицията и насочил поглед към вечността фестивалът отстоява на основните си модули – тетрални спектакли, теоретични конференции, концерти и музикално – сценични спектакли, изложби, представяне на книги и неизменния хепънинг на свещения връх.
Едни от най-известните носители на наградата на фестивала – „Златен Перперикон” са проф. Стефан Данаилов и Йълдъз Ибрахимова. Всяка година организаторите връчват и съпътстваща награда – „Сребърен Перперикон” , чийто носители през годините стават Калина Вагенщайн, Ивелина Балчева, проф. Боян Биолчев и др.
Фестивалът има своя принос към създаването на обща културна среда за всички жители в региона. В този контекст той насърчава сътрудничеството между творци и организатори в областта на сценичните , визуалните и други видове изкуства, обществените и частни меценати, както и развитието на културните процеси на основата на общоевропейските ценности.

Някога, когато боговете още живели сред хората, Зевс се влюбва в красивата Семела. Венец на тяхната любов става малкият Дионис. След като Гръмовержецът вшива в бедрото си детето, то се ражда красиво и най-весело сред останалите богове. Обкръжен от многочислена свита сатири с кози копита и от прекрасни менади, Дионис скита по Земята и учи хората да отглеждат грозде, правейки от него благоуханно и замайващо главата вино. Именно Дионисиите дават началото на прекрасното изкуство – театъра. Той обединява в себе си изкуството и магията на танца, песните, декламациите, пластичността на балета.

Ето я основната причина за възникването на фестивала. Защото с все по-голяма увереност може да се говори, че именно на Перперикон се е намирало едно от главните светилища на бог Дионис в античния свят. Възникналата спонтанно идея се осъществява вече две години подред, въпреки липсата на средства и организационните трудности. В началото се мислеше това да бъде само театрален фестивал, но се оказа, че в него трябва да имат място и останалите сценични изкуства – музика, балет, танци. Така той се превърна в арт-фестивал и бързо зае своето място в културния живот на България. Не случайно за 2003 г. празникът вече е включен в Националния културен календар, където присъстват не повече от 50 най-важни събития за годината.

На Перперикон и в Източните Родопи са оставили следи различни култури и религии. Всички те обаче почитат един ден в годината – този на лятното слънцестоене. При прабългарите това е ден на върховния бог Тангра, при славяните – на свещените треви и вълшебното изцеление. Християните пък отбелязват деня на рождението на свети Йоан Предтеча или Иван Купала, носещ и името Еньовден. Няма съмнение, че в християнския празник са се съхранили следи от езическите култове, от почитането на древния бог Дионис.

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София