Август
19 петък

Международен фестивал на фолклорната носия „Жеравна 2016”

пт, Август 19, 2016 - нд, Август 21, 2016
местност Добромерица, Жеравна, Котел

Описание

Международен фестивал на фолклорната носия „Жеравна” ще се проведе от 19 до 21 август в местността Добромерица.

Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Ако не сте могли да си осигурите носия, при входа на фестивала можете да си закупите или получите под наем.

Фестивалната програма това лято има някои съществени промени от познатия досега регламент. Отпадат изявите на групите за автентичен български фолклор в съботния ден, като към най-впечатляващо представилите се от тях на предишни издания на фестивала е отправена специална покана от организаторите за участие в „Жеравна 2016”. Избраните групи ще се включат с изпълнение в общата фестивална програма.

В съботния ден ще се състои представяне на клубове, школи и танцови състави за български народни танци. Изявите няма да са със състезателен характер, но ще има стимулиращи награди за участниците, осигурени от Фондация „Българе”. Всеки клуб участва с изпълнението на две хора с общо време от 5 до 6 минути. Първо трябва да представи автентично българско хоро с названието и произхода му, като бъде посочен източникът, населеното място и името на човека, от когото са го разучили. Второто хоро е по избор на участниците – автентично или преработено. След края на събитието всеки клуб ще даде възможност на колеги и публика заедно да разучат стъпките на представените хора.

Входът за фестивалната територия е с платен пропуск, чиято стойност за посетителите е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. Пропускът представлява гривна, която задължително се носи през трите дни и се предявява при всяко влизане.

От тази година за разполагане на търговска сергия или демонстрационен кът на фестивалната територия занаятчиите заплащат входна такса от 50 лева общо за трите дни, като в нея е включен безплатен пропуск за един човек.

Живущите в Жеравна се освобождават от входна такса, а жителите на град Котел заплащат такса от 10 лева.

Повече информация можете да намерите на сайта на фестивала.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите