Май
28 събота

Международен филмов фестивал „Златната липа”

сб, Май 28, 2016 - ср, Юни 01, 2016
Стара Загора, Стара Загора

Описание

За четвърти път Стара Загора ще се превърне в столица на съвременното седмо изкуство. От 28 май до 1 юни под липите ще се проведе поредното издание на Международния филмов фестивал „Златната липа”. Отново старозагорци и гостите на града ще имат възможността да гледат най-новите и качествени европейски филми и да посетят всички съпътстващи фестивала събития напълно безплатно. В програмата са включени общо 45 филма от 16 европейски страни – Дания, Чехия, Норвегия, Русия, Естония, Македония, Косово, Сърбия, Полша, Австрия, Унгария, Испания, Шотландия, Швеция, Швейцария и България. Всички включени в конкурсната и извънконкурсната програми филми са създадени през последните 2 години, като някои от тях дори ще направят премиерите си по време на Златната липа.

Силно присъствие в четвъртото издание ще има българското кино .Черно-бялата лента „Каръци“, режисирана от Ивайло Христов по негов сценарий, ще бъде един от 10-те филма, които ще се състезават в конкурсната програма за статуетката „Златна липа`2016“. Конкуриращите се филми ще бъдат оценявани от международно жури, съставено от утвърдени професионалисти във филмовия бранш – режисьори, актьори и кинематографисти. Негов председател ще бъде Костадин Бонев, български режисьор и сценарист, председател на Българската Асоциация на кинорежисьорите. Останалите членове на журито са младият сръбски режисьор Божан Вулетич, руската актриса Елена Игоревна, грузинската режисьорка Нана Джорджазе и турският режисьор Каан Муждеджъ.

В извънконкурсната програма зрителите ще могат да се насладят на още 35 европейски заглавия, сред които има силно присъствие на датското, полското, норвежкото и българско игрално, документално и късометражно кино. Сред тях са новите български игрални филми „Жажда“, „Досието Петров“, „Жалейка“ и други.

Заедно с прожекциите ще се проведат много съпътстващи събития – срещи с именити актьори, представяне на книги, откриване на изложби и други интересни прояви. За пореден път Златната липа ще събере в Стара Загора популярни български и чуждестранни актьори, както и режисьори, продуценти, артисти и кинотворци. Всички прожекции по време на Международния филмов фестивал ще бъдат с вход свободен в концертната зала на Държавна опера Стара Загора и в залата на Регионална библиотека Захарий Княжески.

12049713_477047755820728_4617094794415228744_n giancarlo-giannini -04 P1170381 slidebar_32 zlatnata-lipa-01 Zlatnata-lipa-2-WEB zlatnata-lipa-08 zlatnata-lipa-10 zlatnata-lipa-11

Още събития

Може би ще посетите