Септември
01 събота

XVI международен фестивал "Бобфест" с. Радуил

сб, Септември 01, 2018 - нд, Септември 02, 2018
с. Радуил, Самоков

Описание

Международният фолклорен фестивал „Боб Фест – Радуил“ се провежда през първата половина на септември – обикновено в първата събота и неделя на месеца. Кулинарна изложба изцяло посветена на местния фасул е част от програмата на събитието. По традиция за фестивала в църквата се вари огромно количество боб чорба, от която всеки опитва. Освен кулинрната изложба, гостите и жителите на района ще могат да разгледат предмети на традиционни занаяти от околността.

За доброто настроение ще има специална фолклорна програма с участници от цялата страна.

Село Радуил е малко планинско селце в полите на Рила. Иван Вазов пише за селото: „Аз никъде в България не съм виждал село в по-омайна местност в по-разкошна уединеност при приоблачни висини сред горските обятия“. В него е живял за 1 година Христо Смирненски, за да лекува туберколозата си. Тук той пише много от разказите си. За повече от 20 години е живял в селото и скулпторът Христо Лозев, направил паметника на загиналите радуилци през 1912-1913 г. Николай Хайтов също е живял и работил в Радуил и редица сюжети на негови разкази са увековечени там. До къщата му в селото е издигната чешма-паметник с беседка.

Прочутият радуилски боб е известен още от 1892 г., оценен е с грамота от цар Фердинанд. За белия фасул се смята,че дошъл в селото през 18 век от Италия. Трите реки, минаващи през селото – Марица, Ибър и Сливница, правят климата подходящ за отглеждане на фасул. Смята се, че меката вода за поливане в района допринася за вкуса на местния боб.

Традиционният празник на фасула в Радуил тази година ще се състои на 1 и 2 септември, събота и неделя. Откриването е на 1 септември от 11 ч. в центъра на селото. В същия ден концерт ще изнесат състави от Сърбия, Македония и България. За втория ден е предвидена фолклорната програма.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора