Август
26 Пон

Международен фолклорен фестивал 2019 - Бургас

пн, Август 26, 2019 - пт, Август 30, 2019
парк "Изгрев", парк "Славейков", Летен театър в Бургас, Бургас

Описание

Програмата в петте фестивални дни е богата и наситена с много емоции и пъстрота. Началото си тя води с атрактивно шествие на всички гостуващи състави, които преминават от пл. „Тройката“, до пл. „Атанас Сиреков“ /пред Община Бургас/ и Морската градина.  Из главните улици на града се носи музика, песни и танци, които мигновено заразява със своята красота и сама по себе си уникална индивидуалност на всеки състав.  Това е само една от причините те да поведат тълпи от хора, следвайки ги чак до сцената на Летния театър, където е и официалното откриване на Фестивала. Традиционно тогава се връчва и наградата за народно песенно и танцово творчество „Нестинарка”, учредена от Община Бургас. Наградата представлява статуетка, дело на скулптора Ненчо Русев и диплом.Фестивалът, започнал като балканиада на народните песни и танци, се организира от община Бургас под надслов: „ Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си.”.

Разнообразие от култури, обичаи и традиции се събират на едно място, за да открият поредното издание на най-стария у нас международен фолклорен фестивал. В петте дни, в които се провежда празникът на танцовото творчество, градът сякаш пее, танцува и се забавлява на открито.

С атрактивно шествие на всички гостуващи състави , които преминават от пл.“Тройката“ до пл. „Атанас Сиреков“ и Морската градина, традиционно се поставя началото на фестивала. Всяка година програмата е богата и наситена с много емоции и пъстрота. Всеки състав с музика, песни и танци и със своята уникална индивидуалност украсява улиците на града през петте фестивални дни.

Освен в Летния театър, фолклорните групи радват бургазлии с изпълнения на открити сцени. Всяка година се организира грандиозен концерт-спектакъл, в който участват всички състави, като по този начин се закрива всяко поредно издание на фестивала.  Кулминацията на празника е излизането на всички участници на сцената заедно, изпълнявайки някои от най-красивите ни български народни песни.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора