Май
19 събота

Международен фолклорен фестивал "Нишавски хоровод"

сб, Май 19, 2018 - нд, Май 20, 2018
Драгоман, Димитровград - Сърбия, Драгоман

Описание

Международният фолклорен фестивал „Нишавски хоровод“ се провежда всяка година в навечерието на 24-ти май едновременно в гр. Драгоман/България/ и в гр. Димитровград /Сърбия/. Фестивалът е фолклорен празник на жителите на  поречието на р.Нишава и магистралата София – Ниш /територията на България и Сърбия/. Ръководи се от Двустранен организационен комитет със съпредседатели – Благой Божилов – почетен председател на Н.Ч.“Драгоман 1925″ и Зоран Андонов – директор на Център за култура гр. Димитровград. Почетен председател на „Нишавски хоровод“ е акад. проф. Манол Тодоров. 

Целта на това най-значимо културно събитие за гр.Драгоман, е да покаже древната култура на „нишавяните“ и стремежа на населението от двете страни на границата да живее в мир и разбирателство. Основната идея, още от създаването му, е хората да разберат повече за фолклора на на едно богато на културно и историческо минало население. Население с близка етнография,  традиции, говор, облекло и обичаи, население с древна култура и дълбоки корени.

Танци, песни, музика, словесен фолклор и още много изненади Ви очакват на Международния фолклорен фестивал „Нишавски хоровод“.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите