Август
31 Пон

международен фолклорен фестивал "Шумла", Шумен

пн, Август 31, 2020 -
Комплекс Шуменско плато, Шумен

Описание

Международен фолклорен  фестивал „Шумла“ ще се проведе в Шумен в местността „Хижата“ край Шуменската крепост, съобщи на пресконференция днес Красимир Савов, експерт в отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ на община Шумен. Сцената за мащабното събитие ще бъде построена до Стария град, на поляната до бившата детска градина. Амбицията на общината е да направи събитието традиционно, на всяка нечетна година и да се редува с Карнавала на плодородието. Състави от България, Гърция, Румъния и Северна Македония ще пеят и танцуват на първото издание на фолклорния фестивал. „През дните на фестивала и всички шуменски състави ще бъдат на платото, ще пеят и ще танцуват, участниците няма да събличат носиите си, а оркестрите ще свирят. Целта ни е да си направим истински празник и да се веселим заедно“, обясни Красимир Савов. Едновременно с това ще бъдат представени автентични носии и старинни занаяти, ще бъдат организирани спортни игри и забавления за най-малките.

В първи ден от програмата на фестивала от 10 часа ще започне областният преглед на пенсионерските клубове, в който ще се включат 35 състава. В 16.30 ще започне концертът на гостите от Румъния, Гърция и Северна Македония. 105 участници ще пристигнат в Шумен от трите съседни страни и ще представят своите фолклорни традиции. В 20.00 часа Жулиета и Румен Иванови от Разград ще представят обичая „Нестинарство“.

На следващия ден, 7 септември от 10.00 до 16.00 часа на сцената ще излязат фолклорни  състави от България. В 16.00 часа публиката ще има възможност отново да гледа концертите на танцовите състави от Румъния, Гърция и Северна Македония. Фестивалната програма ще завърши с изпълнения на АНПТ „Пирин“ – Благоевград, с директор и главен художествен ръководител Денислав Кехайов. Техният концерт ще започне  в 17 часа.

И през двата дни на фестивала ще има демонстрации на старинни занаяти, както и ревю от автентични български фолклорни носии от почти всички етнографски области, каза Албена Стоянова, председател на шуменската занаятчийска камара. Смядовската носия, която спечели първо място в Жеравна, също ще бъде представена по време на Международния фолклорен фестивал „Шумла“. Възстановяването й е дело на Албена и Иван Стоянови от Шумен.

За почитателите на фолклора е осигурен безплатен транспорт. На 6 септември автобусите ще тръгват от паркинга пред Общината в 8,30 ч., 9,15 ч., 10,00 ч. и 15,00 ч. На връщане ще тръгват от комплекс „Стъклото“ в 17,00ч., 17,45ч., 18,30 ч., 20,30 ч., 21,00 ч. и 21,30ч.

На 7 септември разписанието е следното. Тръгване от Общината в 8,30ч., 9,15ч., 10,00ч., и 15,00 ч. Връщането от к-с „Стъклото“ е в часовете 18,45,19,15 и 19,45.

Фестивалът се организира от Община Шумен, със съдействието на „Алкомет“ АД и „Карлсберг-България“.

Фолклорен събор „Шуменска есен с танц и песен“ вече не се провежда, а от 2019 година на същото място се организира събора „Шумла“.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора