Март
14 четвъртък

Международният кинофестивал "София филм фест на брега", Бургас

чт, Март 14, 2019 - пт, Март 22, 2019
Бургас, ДТ "Адриана Будевска", Бургас

Описание

Фестивалът ще се проведе от 14 до 22 март в общинско кино „АБ“ в сградата на ДТ „Адриана Будевска“. Успоредно с това публиката гласува след всеки филм по шестобалната система, а филмът с най-висока оценка ще вземе наградата на публиката „Сребриста чайка“.

Освен българските късометражни филми от конкурсната програма „Джеймисън“ в рамките на фестивала ще бъдат показани българските филми – „Живи комини“ (2018), „Прасето“ (2018), „Ирина“ (2018), „Áга“ (2018), „Миниатюра за пиано“ (2017) – вход свободен.

За втора година младежко жури ще гледа и оценява късометражните филми от програмата „Джеймисън“. Фаворитът ще получи Наградата на областния управител – грамота и златен плакет. Още един от късометражните филми ще получи награда на „Зонта Клуб“ – Бургас в размер на 1000 лв., той ще бъде обявен от журито с председател проф. Георги Дюлгеров. Наградата се връчва за втора година.

За първи път „София филм фест на брега“ организира киноклас, воден от режисьора Надежда Косева. Кинокласът ще се проведе в 3 етапа и ще предостави възможност на участниците да създадат своя интерпретация на епизоди от филма „Ирина“ на Надежда Косева, който ще бъде показан в първия етап на кинокласа.

Международният кинофестивал „София филм фест на брега“ се провежда от 2003 г. в Бургас, като специално издание на фестивала-майка „София филм фест“. По-късно започва организацията на подобни филмови фестивали в Пловдив (2006 г.) и във Варна.

По традиция „София филм фест на брега“ представя най-доброто от програмата на софийския фестивал. Филмовият маратон в Бургас започва седмица преди откриването на фестивала-майка. Продължава 9 дни, които се отбелязват с официално откриване и закриване. В програмата са включени 20 интернационални игрални и 12 късометражни филма от конкурсна програма.

От втория „София филм фест на брега“ се връчват две награди „Сребриста чайка“ – награда на публиката за най-добър филм на фестивала и награда на община Бургас, определена от професионално жури. Отличието има морално изражение – статуетка, изработена от художника Никола Станчев. През 2008 г. е учредена още една „Сребриста чайка“, с която бургаската публика награждава най-добрия късометражен филм от конкурса на Jameson.

 

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София