Август
28 петък

Милена и Райна Кабаиванска на „Миндя рок фест“

пт, Август 28, 2015 - пн, Август 31, 2015

Описание

За седма поредна на 28 август стартира фестивалът „Миндя рок фест“,  като в двете вечери на сцената ще се качат 11 рок групи и близо 50 музиканти.
Фестивалът започва с реч на кмета, който ще говори за международното положение , като съдържанието на кметската реч е договорено още преди 7 г., когато се проведе първото издание на Миндя рок фест.
Това е най-големият свободен рок фестивал и само „Цвете за Жоро“ в София успява да го бие по публика. Фестивалът в село Миндя държи на традицията, която задължително присъства в програмата.
Местният хор „Веселина“ ще открие фестивала с няколко народни изпълнения, което е станало традиция за Миндя. След него на сцената през първата вечер ще се качат музикантите от блус формацията Delta Roosters, мелодичната британска рок банда Crush, „Дабъл БИТ“ от Беларус, веселяшката група „Ша-Ша“и Blues Traffic, които свириха тук през 2009 г. Кулминацията е изпълнението на Милена Славова, която идва за пръв път на феста.
Съботната вечер започва с групата Restart от Къпиново, която дебютира миналата година на фестивала. След тях на сцената излизат известните търновци от метал групата „Черноризец“.  Ветераните „Магистри“, в чийто състав е и главният организатор Евгени Дайов. Групата ще представи нови авторски парчета, записани през изминалата година. Tortilla Flat и Васко Кръпката с „Подуене блус бенд“ ще закрият фестивала. От тази година рок фестивалът ще бъде включен в културния календар на Нов български университет заедно с концерта на Райна Кабаиванска.
Mindya Rock Fest  е най-популярният безплатен фестивал за рок и блус в България, стартирал през 2009. Провежда се в края на всеки август, в село Миндя. Инициатор и главен организатор е известният политолог проф. Евгений Дайнов, който свири в една от групите. Съорганизатори са местни жители. От 2011г. Община Велико Търново финансира голяма част от разходите. Фестивалът е културно събитие, което събира изкуства и занаяти с музика, както и хора с различен произход – жители от малките градове и столицата, англичани и българи. По традиция всички рокаджии спят в къщите на селото, за да почувстват атмосферата на Миндя. Има осигурени места за палаткови лагери. Може да се идва и с кемпери.

Антоанета Титянова

mindya-milena        mindya

Още събития

Може би ще посетите