Януари
06 Пон

Мъжко хоро - Калофер

пн, Януари 06, 2020 - пн, Януари 06, 2020
Калофер, Калофер

Описание

Едно от най-атрактивните и български събития в началото на годината. На празника Йордановден мъжете от Калофер се хвърлят да вадят кръста и го дават на най-малкото дете. Всички мъже играят българско хоро в ледените води на реката под ритъма на гайда и тъпан.

Защо все още се намират смели и решителни мъже, които играят в ледените води на Тунджа под звуците на гайди и тъпани. В днешно време „Мъжкото хоро“ не е само преклонение към предците и съхранение на вековната традиция. Демонстрация на сила и мъжество на здрави и горди мъже обединени в братска верига, хванати за ръце пеещи народни песни. Това са българските юнаци, които пазят духа на Ботев и Левски, и ще са утрешните пазители на България.

Носят се легенди, че преди почвече от век „Мъжкото хоро“ на калоферци в ледените води на Тунджа е имало за цел превантивно да взема страха на околните села. Днес няма османска империя, няма ги отдавна и хайдутите на Калифер Войвода, но има продажни политици, корумпирани чиновници, НПО-та с външно влияние и платени протестъри.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати