Август
31 събота

Национален конкурс за хумористичен фолклор 'Усукано по килифарски'

сб, Август 31, 2019 - сб, Август 31, 2019
Килифарево, Килифарево

Описание

По традиция в дните около голяма Богородица / по стар стил / честваме празника на град  Килифарево, който се намира в община Велико Търново. Селището е с утвърдено име на балканската и европейска карта, когато преди 650 години лично Константинополският патриарх го дава като ориентир, в сътвореното от него житие на Теодосий Търновски.

Килифарево носи историческите маркери на ключови моменти в историята ни още от времето на Второто българско царство. Тук е била разположена една от крепостите на Асеновци, контролираща старопланинския проход „Хаинбоаз”. В близост до Килифарево е основана школата  на Теодосий Търновски. При падане на България под османско владичество крепостта-манастир е обсадена, превзета и опожарена. В последствие на това място е възникнал сегашният Килифаревски манастир, който  заедно с книжовната школа има всепризнато влияние за формиране на Средновековната българска и европейска култура, науки, изкуства.

Във великата килифарска лавра се подготвят за мисията си двама всепризнати и тачени православни светители – Свети Евтимий патриарх Търновски и Киприян – митрополит Московски. През 2019 г. празникът на града  ще се проведе на 31 август и елемент от празничната програма е Петият национален конкурс за хумористичен фолклор. 

Гайтанджийството е един от най-добре развитите занаяти в Килифарево. Произведените тук гайтани са еталон за най-високо качество в продължение на три века на територията на три континента. Заради тънкото и равно пресукване на гайтаните, се появява и прочутият израз „Усукано по Килифарски” – критерий за продукция с добро качество.

Целта на празника е популяризиране, запазване и обогатяване на българската национална култура и традициите на българина, чрез песните, танците, обичаите и речевия фолклор. На фестивала се дава възможност за изява на млади изпълнители и издирване на нови, неизвестни хумористични песни, танци, обичаи и речеви фолклор.

Фолклорният конкурс е значимо събитие в културния календар на община Велико Търново.

Още събития

Може би ще посетите