Август
28 събота

Национален кулинарен фестивал “Пъстра трапеза на гости в село Джулюница"

сб, Август 28, 2021
от 09,30 ч. на централния парк в селото

Описание

Най-голямото лясковско село – Джулюница, отново се стяга за кулинарен фестивал. Събитието ще се проведе на 28 август – събота, от 09,30 ч. на централния парк в селото. По време на Дванадесетата национална кулинарна изложба “Пъстра трапеза на гости в село Джулюница” ще бъдат подредени пъстри трапези, а професионално жури ще оценява кулинарните умения на участниците.
В рамките на традиционния фестивал “Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство” от години се провежда и Празник на лютеницата. От няколко години този празник също се организира в Джулюница, като тази година ще бъде деветото му издание. Честта да напали огъня и да метне тавата с продуктите се пада на кмета на село Козаревец Красимира Колева, която спечели последното съревнование в конкуренция с още 34 участници. Докато жури опитва и търси най-добрите майстори кулинари и най-добрата лютеница, ще бъдат сварени цял казан с апетитна рибена чорба и тава с лютеница, от които ще могат да опитат посетителите на празника.
Събитието ще открият кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, председателят на читалище “Пробуждане-1896” Екатерина Москова и главният журиращ кулинарните творения и създател на националната изложба “Пъстра трапеза” шеф Пеньо Иванов. Той е председател на Националната асоциация за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З. – 7, с подкрепата на която от години се провежда празникът в селото.
В рамките на фестивала своите карвинг умения ще демонстрират гости от Нови пазар, а в специален щанд ще се събират лютениците от тазгодишната реколта – кандидати за приза “Най-вкусна домашна лютеница за 2021 г.”. Организаторите обещават и много награди за участниците – за кулинарния отбор с най-красив етнощанд, за най-вкусно ястие и десерт, за автентична рецепта, за визия на ястие, за цялостно представяне и др. Журито ще избере и майстора на лютеница тази година, който ще приготвя вкусотията публично в следващото издание на фестивала. За шеф Пеньо Иванов и другите членове на журито са предвидени огърлици от люти джулюнски шипки, българска погача и сувенири за спомен от селото на зеленчуците.

Още събития

Може би ще посетите