Юни
22 събота

Национален Петропавловски събор

сб, Юни 22, 2019 - нд, Юни 23, 2019
Околностите на манастир "Св. Св. Петър и Павел", гр. Лясковец, Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец

Описание

Националният Петропавловски събор се провежда през 2 годници в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел“, който се намира над гр. Лясковец. Той се провежда в края на юни /събота и неделя/, а сцените са няколко. Събитието има характер на всенародни игри и надпявания. Началото на Петропавловския събор се поставя през 1993 г. от Общини Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Участие вземат фолклорни състави от всички етнографски области на България.

Съборът е форум за международно сътрудничество и на неговата сцена през годините са се изявили гост-изпълнители от Гърция, Сърбия, Румъния, Унгария, Дания, Италия, Черна гора, Грузия, Молдова, Полша, Турция и други.

Всяка година хиляди зрители и участници се стичат за събитието, присъстват и най-добрите фолклорни специалисти на България. Освен това БНР излъчва директно от мястото на събора. Повече от две десетилетия събитието е неизменна част от живота на хората от региона и му определят името „Малката Копривщица“.

Петропавловския събор се провежда под егидата на кметовете на Общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите