Юни
24 събота

Национален Петропавловски събор

сб, Юни 24, 2017 - нд, Юни 25, 2017
околностите на манастир "Св. Св. Петър и Павел", гр.Лясковец, Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец

Описание

Националният Петропавловски събор се провежда през 2 годници в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел“, който се намира над гр. Лясковец. Тази година датите са 24-ти и 25-ти юни /събота и неделя/, а сцените ще бъдат не една, а две. Събитието има характер на всенародни игри и надпявания. Началото на Петропавловския събор се поставя през 1993г. от Общини Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Участие могат да вземат фолклорни състави от всички етнографски области на България.

Съборът е форум за международно сътрудничество и на неговата сцена през годините са се изявили гост-изпълнители от Гърция, Сърбия, Румъния, Унгария, Дания, Италия, Черна гора, Грузия, Молдова, Полша, Турция и други.

Всяка година хиляди зрители и участници се стичат за събитието, присъстват и най-добрите фолклорни специалисти на България. Освен това БНР излъчва директно от мястото на събора. Повече от две десетилетия събитието е неизменна част от живота на хората от региона и му определят името „Малката Копривщица“.

Петропавловския събор се провежда под егидата на кметовете на Общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Повече информация може да намерите тук

sybor3_orig ДФГ popinci1-1024x670 20170123123526_37583

Още събития

Може би ще посетите