Август
28 петък

Национален събор на Каракачаните

пт, Август 28, 2015 - сб, Август 29, 2015
Сливен

Описание

Съборът се организира от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

Каракачаните (гр. σαρακατσάνος – саракацанос) са гръцко-говорящи номадски овчари, основно живеещи в планините Пинд, Гърция и Източна Стара планина, България. Каракачаните имат предимно гръцко национално съзнание. Част от живеещите в България се смятат за българи.

В Османската империя каракачаните са били относително независим народ и са преживявали с търговия с месо (агнешко и овнешко) и вълна. Каракачаните обикновено са прекарвали летните месеци в Родопите, в днешна България, и са се връщали на юг в Гърция за зимата. Миграцията започвала по Гергьовден, а обратната миграция – на Димитровден. След 1947 година, на определена група каракачани не е било разрешено да напускат България и да влизат в Гърция. Те впоследствие се установяват в България и в частност са българизирани. Компактни маси каракачани живеят в градовете и селата по южните склонове на Стара планина – най-вече в Карнобат, Сливен, Карлово, Сопот и др.

Каракачаните говорят архаичен диалект на гръцки и са източно-православни християни. Етимологично, името им вероятно идва от турската дума karakaçan/kırkaçan, означаваща ‘този който напуска към необработените земи’ или вероятно от арумънската дума sarac-tsani, означаваща ‘бедняк’. Етническият произход на каракачаните все още е неясен – смята се, че те са по чудо оцелели дорийци, макар езикът им да възхожда към елинистическото койне или просто елинизирани власи. Много от техните носии, песни, традиции и фолклор са станали съставна част от цялостното гръцко културно наследство.

Каракачаните се срещат от Пелопонес през Тесалия (Средна Гърция) и Северна Гърция до България, днешна Република Македония, Албания, Одринска Тракия, земите на Мала Азия.

Самото название „каракачан“ също говори за историята на тези прокуденици. Съставено е от двете турски думи „кара“ – черен, и „качан“ – беглец.

ПРОГРАМА

 ПЕТЪК, 28.08.2015 г.:

 

                        Концерт на хор „Евмолпос“ – град Комотини, Р Гърция – с песни на Микис Теодоракис, Манос Хадзидакис и други съвременни гръцки композитори

                      СЪБОТА, 29.08.2015 г.:

                        14:00 ч. – ОФИЦИАЛНА ПРОГРАМА в местността Карандила, над град Сливен

                        

20,00 ч. – Каракачанско веселие /Гленди/ в комплекс „Аглика” на Сливенски минерални бани. Ще се веселим с песните на Спирос Гианьос и Панайотис Утос и оркестъра на Костас Николау.

    Гръцка програма за малките часове –  с участието на Аристос Константину и бенд. 

sliwen4 sliwen3 sliwen2 sliwen1 

Още събития

Може би ще посетите