Кметство и Народно читалище „Селска пробуда 1927” – с. Варвара

Национален фестивал „Дервиши Варвара“

2021Неопределена през
Март
футболен клуб „Балкан”, с. Варвара (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

Няма информация кога и дали ще се проведе

За трета поредна година септемврийското село Варвара е домакин на националния фестивал „Дервиши Варвара”. Идеята за кукерската фиеста е на Инициативният комитет на кукерите от селото, на Народно читалище „Селска пробуда – 1927” и на кметство Варвара. Целта е да се популяризират традициите на кукерските игри.

Десетина групи от цялата страна участват в „Дервиши Варвара”. На стадиона на футболен клуб „Балкан” се представят кукерите. За най-атрактивни и автентични маски са предвидени парични награди. Ще бъде отличен и най-малкият участник-дервиш от кукерска група. Наградите са осигурени от Инициативния комитет. Специален приз е подготвен и от НЧ„Селска пробуда – 1927”.

Варвара е единственото селище в Пазарджишка област, в което кукерите излизат в нощта срещу Васильовден. Характерни за селото са животинските маски, като всяка година се изработват нови и се ползват само веднъж. Подготовката им започва още от октомври месец, а специфичната технология се предава от баща на син. Традицията се корени още през вековете на турското робство. Думата „дервиш” или „дарвиш” има персийски произход, като навлиза у нас през арабския. Нейният корен „дар” на български се превежда като врата. Дервиш буквално означава човек, който ходи от врата на врата. Такава е и мисията на варварските дервиши – да прогонят злото от всяка къща, за да отстъпи място на доброто и светлината.

Подобни събития
Разгледайте