Март
25 събота

Национален фестивал за любители на Българските хора „Пролетно хоро„, Велинград, 25 март 2023 г.

сб, Март 25, 2023 - сб, Март 25, 2023
Велинград, Велинград

Описание

За първи път фестивалът „Пролетно хоро“ се провежда през 2012 г. В  културния  календар на Община Велинград няма толкова мащабно и атрактивно събитие с над 1500 участници и гости от цялата страна. Събитието е част и от културния календар на Област Пазарджик. Националният фестивал ”Пролетно хоро” има своето заслужено място в програмите за фестивали и събори на  Министерство на културата и Министерство на туризма.

През 2016 година „Пролетно хоро“ получава номинация “Туристическо събитие на годината“ в организираните от Министерство на туризма годишни награди  за туризъм. През 2016  и 2017 година фестивалът се презентира от Община Велинград  на  международното туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо”. Националното сдружение на общините през 2017 година също популяризира  проявата, чрез своите информационни бюлетини до местните власти в цялата страна, тъй като седмото издание е посветено на 70 години от създаването на Велинград. Сдружение „Пролетно хоро“ работи в сътрудничество и с гражданското сдружение “За теснолинейката”, което рекламира  „Пролетно хоро“ с едно атрактивно пътуване до Велинград с теснолинейката. Фестивалът показва и говори за Велинград, като туристическа дестинация като място, в което има какво да се види и какво да се преживее.

„Пролетно хоро“ намира място в тематичните предавания за изкуство и фолклор на БНР, Радио Кърджали, радио Стара Загора, Радио Благоевград, БНР-програма „Хоризонт“. Събитието е тема и за местни и регионални медии, имащи свои танцови клубове сред участниците. Фолклорната проява се организира с партньорството и подкрепата на Община Велинград, Дружба Родина, Дружество за защита на Родопите, „Ротари клуб“ – Велинград и др. В различните издания гост – участници във фестивала са били ансамбъл „Пирин“, риалити звездата Лилия Семкова, народните изпълнители Янко Неделчев и Георги Вардев, Мариам Маврова, оркестърът на Иво Ралчев и едни от най – добрите оркестри в България, фестивалният оркестър на „Пролетно хоро“ – „Роял бенд“ – Благоевград.

Фестивалът „Пролетно хоро“ се радва на все по – голям и нарастващ  интерес. В последните три издания броя на участниците и гостите е между  1400 и 1900 души. За времето  на провеждането му, настанени в хотелски комплекси, къщи за гости, заведения за хранене и ресторанти са всички участници, което оказва и благоприятен ефект върху туризма, малкия и среден бизнес във Велинград, и то  в най- неатрактивния  за почивка период от годината -месец март.

Фестивалът няма конкурсен характер. Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус, с една основан цел – да популяризират  българския фолклор, песенен и танцов и да играят заедно български народни хора. „Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата  му предлагат различно изживяване и емоция за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора, любов към българските традиции,  национална гордост  и самочувствие.

Първа част – индивидуално представяне на всички танцови формации и клубове на закрита сцена.

Втора част – фолклорно парад дефиле. Пъстро шествие от всички участници и гости преминава през целия град. Под звуците на народните инструменти и песни се веят българските знамена. Парад дефилето е своеобразно доказателство за това как различни хора се обединяват и събират под звуците на българска народна музика, хоро  и национален флаг.

Трета чат на фестивала  се провежда  на открито, на открита сцена и с фолклорен оркестър на живо.

Фестивалът “Пролетно хоро“ е фестивал  на българщината, той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно. Фестивалът дава възможност на стотици българи да дойдат във Велинград, да  играят български народни хора и за пореден път да докажат, че българския фолклор живее в настоящето и има бъдеще. Фестивалът е един нагледен урок по история и краезнание, урок който се възприема лесно и не се забравя никога. Урок който впечатлява.

Още събития

Може би ще посетите