Май
08 сряда

ХXI Национален фестивал на детската книга, Сливен

ср, Май 08, 2019 - пт, Май 10, 2019
Сливен, Сливен

Описание

Фестивалът се провежда от 1999 г. Той е единственият форум в страната, на който участниците в процеса на създаването и разпространението на детската книга – автори, издатели, илюстратори, педагози, библиотечни специалисти и др. от България и чужбина се срещат и обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, а също така и формите за привличане на децата към книгите и четенето. На самите деца фестивалът дава възможност да разкрият своите таланти чрез участие в литературни конкурси, пленери, концертни програми.

От 2004 г. в рамките на фестивала се връчва националната награда „К. Константинов“ за принос в детското книгоиздаване в четири категории. В конкурса участват  деца и юноши на възраст от 7 до 18 г., които са разделени на три възрастови групи – 7-10 години , 11-14 години, 15- 18 години. Участниците имат право да представят до 2 литературни творби, специално създадени за конкурса. След като журито оцени творбите, се раздават много награди , а най-отличените произведения се издават в сборник.

Национален литературен конкурс, Национален пленер за детска рисунка и Национален конкурс за изработване на театрална кукла на любим литературен герои са включени в програмата на форума.Организаторите на фестивала правят и Национален пленер за детска рисунка на тема: „Един ден изпълнен с вълшебства”  в гр.Сливен.

Организатори – Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга”, ДАБЧ, ББИА, най-големите детски издателства.

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София