Септември
22 събота

Национален фестивал на кешкека и народните умения

сб, Септември 22, 2018 - нд, Септември 23, 2018
с. Радилово, Пещера

Описание

Легендата за „кешкека“ разказва, че някога във Войново /днешното с. Радилово/ върлувала тежка болест и нито една жена не успявала зачене или ако успее – бебетата се разждали мъртви. Една нощ Бендида /тракийската богиня на плодородието/ се явила на една от жените в селото и й казала, че ще помогне на жените да заченат, но щом се родят децата трябвало да се направи „кеша“ /каша/. Трябвало да изберат най-хубавото пшенично зърно, да го смелят на едър камък и в голям съд да сложат мълчана вода да ври. Щом водата заври се добавя смляното зърно, което е измито 9 пъти, за да е чисто като сълза. Бъркат и наричат „Да порасне силно и работливо!“, „Да бъде с чиста душа като зърното!“, а когато детето порасне и реши да се задоми, отново се приготвя „кеша“, но този път се нарича: „Да има здраво семейство!“, „Да отгледа здрави деца!“. Богинята заръчала, че от въпросната кеша трябва да опитат всички в селото. Божествената „кеша“ се предавала през поколенията и днес се нарича „кешкек“.

И така … на 22-ри и 23-ти септември в с. Радилово ще се проведе Национален фестивал на кешкека и народните умения. Организатор на фестивала е НЧ „Зора – 1903“ с подкрепата Община Пещера и кметство с.Радилово, чиято цел е да съхранят и популяризират фолклора, традициите и традиционните занаяти на селищата, представени по време на фестивала, както и развитиет на туризма и привличане на инвеститори към селото и региона.

На специално обособени места ще бъдат изложени произведенията на занаятчии, които ще демонстрират и уменията си. Ще бъдат обособени щандове за изложба базар на традиционни храни. Фестивалът се провежда на площада в с. Радулово, а при лошо време – в салона на НЧ „Зора – 1903“.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите