Юни
08 събота

IX Национален фестивал на клубовете за български народни танци „От Трън по-убаво нема“

сб, Юни 08, 2019 - сб, Юни 08, 2019
гр. Трън, Трън

Описание

IX Национален фестивал на клубовете за български танци и любителски ансамбли „ОТ ТРЪН ПО-УБАВО НЕМА” се провежда в началото на юни в гр.Трън, Пернишко. В него участват клубове за български танци и любителски ансамбли, които правят един красив празник. В сърцето на прословутия трънски хумор, остроумие и гостоприемство, се вихрят уникални танци. Характерното е, че всеки може да е облечен в свой национален костюм – не е задължително всички да са еднакво облечени, с клубните облекла и така празникът добива още повече колорит.

По време на фестивала във фестивален парк „БОДИФОЛК” участниците във фестивала „От Трън по – убаво нема” засаждат дървета. Всяко дърво носи името на клуба или ансамбъла, който го е засадил. Участниците, които вече са засадили дърво, ги обгрижват.

Дефилето е традиционно за фестивала. Участниците обикалят центъра на гр.Трън и завършва с общо хоро.

Община Трън поднася награди на участниците.Наградният фонд на състезанието е 500лв. Всички участници във фестивала „От Трън по–убаво нема” могат да посетят туристическите обекти:

    • Ждрелото на река Ерма. През 1961 г. Ждрелото е обявено за природна забележителност и защитена територия. Дълго е около 100м, като на двата бряга на реката се издигат високи около 200 м. скални масиви, а в най–ниската част, до нивото на реката, разстоянието между скалите е едва 3-4 м.
    • Музеят на киселото мляко. Представя Стамен Григоров (1878 – 1945 г.), откривателят на Бактерията Bulgarikus BACILIKUS.Той е роден в с. Извор, Трънско. Следвал е естествени науки в Монпелие (Франция), а после в Женева (Швейцария) и Париж (Франция).
    • Параклисът „Св. Петка” е естествена пещера, в която според легендата Св. Петка се е укрила, гонена от неверници. В Пещерата има вкаменени отпечатъци от дланта и краката на светицата.
    • Музей на Бусинската керамика -с. Бусинци е известно с традиционното грънчарство в страната ни, като по време на Възраждането, в селото е било изградена местна школа, която се е славела в цялата страна с изработката на керамични съдове.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора