Юни
09 събота

Национален фестивал на клубовете за български народни танци „От Трън по-убаво нема“

сб, Юни 09, 2018 - сб, Юни 09, 2018
гр. Трън, Трън

Описание

За нас е чест да ви поканим да вземете участие с вашите клубове за български танци и любителски Ансамбли в ОСМИЯ Национален фестивал на клубовете за български танци и любителски Ансамбли „ОТ ТРЪН ПО-УБАВО НЕМА 2018” на 9 Юни 2018 г. в гр.Трън, Община Перник. За пореден път ще направим заедно с вас един красив празник. Да зарадваме и местните жители, които са много известни с прословутия си трънски хумор, остроумие, гостоприемство и уникални танци! Новото тази година е възможността да си облечете вашите национални костюми, с което не е задължително да сте еднакво облечени, или клубните облекла, с което празникът да добие още по – голям колорит. Ще ви зарадва и щедростта на Община Трън, която предоставя големи награди.
Очакваме да бъдем заедно в един слънчев юнски ден, с който да опознаем отново нашата прекрасна и Европейска България!

 

ПРОГРАМА НА ОСМИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ОТ ТРЪН ПО-УБАВО НЕМА” 2018 – 9 Юни 2018 г., Община ТРЪН, Област Перник
  • Събота – 9 Юни 2018г. – 10 часа – Площадът на гр. Трън Състезание „Бодифолк загадки”

Изискват се 4 участника по желание от всеки клуб – гост на фестивала. Ще се посетят 4 туристически обекта на територията на Община Трън, където се подготвят изненади за участниците. Регламентът на играта ще бъде обяснен на място. Най–далечното разстояние до обектите е 6 км. Състезанието е съобразено с възможностите на участниците, създавайки забавление и приятно настроение. Наградният фонд на състезанието е 500лв. Всички участници във фестивала „От Трън по–убаво нема 2018” могат да посетят туристическите обекти, подкрепяйки своите участници в състезанието.

  • Ждрелото на река Ерма

През 1961 г. Ждрелото е обявено за природна забележителност и защитена територия. Дълго е около 100м, като на двата бряга на реката се издигат високи около 200 м. скални масиви, а в най–ниската част, до нивото на реката, разстоянието между скалите е едва 3-4 м.

  • Музеят на киселото мляко

представя Стамен Григоров (1878 – 1945 г.), откривателят на Бактерията Bulgarikus BACILIKUS.Той е роден в с. Извор, Трънско. Следвал е естествени науки в Монпелие (Франция), а после в Женева (Швейцария) и Париж (Франция).

  • Параклисът „Св. Петка”

е естествена пещера, в която според легендата Св. Петка се е укрила, гонена от неверници. В Пещерата има вкаменени отпечатъци от дланта и краката на светицата.

  • Музей на Бусинската керамика

с. Бусинци е известно с традиционното грънчарство в страната ни, като по време на Възраждането, в селото е било изградена местна школа, която се е славела в цялата страна с изработката на керамични съдове.

  • 13:00ч – ТЕХНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ:

В залата на НЧ ”Гюрга Пинджурова 1895” – център на гр. Трън – Техническа конференция за всички ръководители на Клубовете и Ансамблите. Информация за реда на представяне на участниците на сцената.

  • 14:00ч – ФЕСТИВАЛЕН ПАРК – „БОДИФОЛК”:

Засаждане на дърво от всички Клубове – участници във фестивала „От Трън по – убаво нема” 2018, където всяко дърво ще носи името на Клуба или Ансамбъла, който го е засадил. Участниците, които вече са засадили дърво, да си го обгрижат.

  • 15:00ч – ДЕФИЛЕ:

Дефилето ще обиколи центъра на гр.Трън, което ще се прелее в общо хоро.

  • 16:00ч – Тържествено НАЧАЛО на фестивала:

Представяне на Клубовете и Ансамблите – участници във Фестивала.

 • 19.30ч – ЗАКРИВАНЕ на фестивалния ден и връчване на грамотите и наградите.
 • 20:00ч – Празничен КОНЦЕРТ, в който ще участват известни певци и музиканти.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора