Юни
22 събота

VII Национален фестивал на лавандулата, Генерал Тошево

сб, Юни 22, 2019 - сб, Юни 22, 2019
Генерал Тошево, Чирпан

Описание

Седмият национален фестивал на лавандулата ще се проведе традиционно около Еньов ден в град Генерал Тошево.   Целта на събитието е да отдаде внимание на водещото място на България в отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло.

Националният фестивал на лавандулата Генерал Тошево събира производители, собственици на дестилерии и учени, които се занимават с производството на лаванулово масло. Организира се Лавандулов базар пред Общината с участието на търговци, производители на етерични масла и лавандулови био-продукти, приложници и земеделски стопани.

По  време на фестивала се прави и „Детска Лавандулова работилница“ с шатри с аниматори, лектори и приложници, която дава възможност на децата да научат за широкото приложение на лавандулата, да участват в състезания и в конкурс за рисунки върху асфалт. Провеждат се и конкурс „Кралица на лавандулата“, „Конкурс за най-добър експонат“, изработен в Лавандуловата работилница.

От 2012 г. България е световен лидер в сектор „Производство на етерични масла“. Българските земеделски стопани отглеждат хиляди декари с най-модерните и маслодайни сортове лавандула, а безупречното качество на добиваното от тях лавандулово масло е добре разпознаваемо и много търсено на международните пазари.

България е безспорен световен лидер в отглеждането на маслодайна роза Дамасцена и лавандула и представата за страната ни все по-често се свързва с тези две изключително красиви, благоуханни и икономически рентабилни култури. Националният фестивал на Лавандулата стартира със своето първо издание през 2014 г. в живописното Средногорско селце Средно Градище, община Чирпан. Седмица по-късно празникът се пренася в град Генерал Тошево.

Средно Градище се утвърди като традиционен домакин на Фестивала, тъй като в неговото землище, преди почти 100 години са направени едни от най-старите експериментални лавандулови насаждения в страната. Този уникален и единствен по рода си празник отдава заслужено внимание и почит към труда и усилията на предприемчивите земеделски стопани от Тракия и Добруджа – регионите с най-голяма концентрация на лавандулови насаждения.

Почетен председател на организационния комитет е актьорът Станислав Яневски, чиято световна популярност изключително много помага на каузи, свързани с опазване на околната среда, развитие на земеделието и съхраняване на българските културно-исторически традиции.

Фестивалът се провежда с финансовата и морална подкрепа от Община Генерал Тошево и община Чирпан, дестилерии, предприемачи и земеделски стопани. Фестивалната програма е изключително разнообразна, с множество културно-музикални изяви на творци и изпълнители от страната и чужбина, делова среща на земеделци, агро-специалисти, предприемачи, търговци на етерични масла и представители на местната и държавна администрация от сектор „Земеделие“.

 

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати